Aurelian Cozma conduce o organizație care unește comunitățile de pe Valea Someșului. Lucrează de 17 ani în administrația locală / ONG și, totuși, este prima oară când întâlnește un europarlamentar. "Mulți oameni nu înțeleg rolul europarlamentarilor."

Reporter: După cum îi spune și numele, organizația pe care o reprezentați are la bază principiul punerii în comun a resurselor, în beneficiul tuturor membrilor. Care este avantajul asocierii?

Ioan Aurelian Cozma, Director Executiv Asociația de Dezvoltare Intercomunitară "Valea Someșului”:

Primăriile pot depune proiecte în comun. Sunt finanțări care avantajează proiectele în comun și eu zic că exemplul nostru de asociație de succes ar trebui luat de cât mai multe comune, care ar trebui să se asocieze, să introducă apă-canal în comun, canalizare în comun și atunci s-ar economisi foarte mult efort, pentru că altfel gestionezi o lucrare în comun și altfel gestionezi individual.

Cu mai multe comune când introduci apă, ai oameni specializați care sunt susținuți de toată asociația, și nu de fiecare primărie în parte.

Reporter: A beneficiat Asociația Valea Someșului de finanțări de la Uniunea Europeană?

Ioan Aurelian Cozma: Bineînțeles. Acuma marea sursă a noastră de finanțare sunt fondurile europene.

Reporter: Cât de deschiși sunt oamenii să acceseze fondurile europene?

Ioan Aurelian Cozma: Primarii sau oamenii?

Reporter: Și, și.

Ioan Aurelian Cozma: Acuma, la primari, sincer, cea mai bună formă de finanțare îi finanțarea europeană, unde primești fonduri consistente. Într-adevăr, documentația este destul de stufoasă de realizat, dar sincer, îi un aport major la dezvoltarea comunității prin fonduri europene.

Reporter: Cât de des se întâlnesc oamenii de la sat cu politicienii care ne reprezintă la Bruxelles? A fost receptivă comunitatea la venirea dlui europarlamentar Buda, în cadrul proiectului eduVOTE în satul tău?

Ioan Aurelian Cozma: Ioi, eu m-am bucurat foarte mult că ne întâlnim cu un europarlamentar în zona rurală. Lucrez din 2002 în segmentul de administrație publică locală, să zicem și ONG-uri, dar nu am întâlnit până acum un europarlamentar.

Îi prima dată când vine cineva în zona rurală. Deci eu m-am bucurat foarte mult să ne întâlnim față în față, să discutăm problemele care le avem noi în zonă și care ar trebui ridicate inclusiv la nivel de Uniunea Europeană.

Reporter: Concret, care sunt beneficiile pe care le-ați văzut după această întâlnire? Le vedeți pentru viitor?

Ioan Aurelian Cozma: Apăi, să știm și la cine să apelăm; și eu sper ca doleanțele noastre să ajungă foarte ușor la factorii de decizie, ale Uniunii Europene. 

Sincer, mulți oameni nu înțeleg rolul europarlamentarilor. Și au așa o reținere să meargă la vot pentru că nu știu ce votează.

Poate că mai multe întâlniri între europarlamentari și oamenii în zona rurală ar fi extraordinar de benefice. Acuma sincer, cei care simt cel mai intens fondurile europene și importanța Uniunii Europene îs locuitorii zonei rurale.

Ei primesc subvenții de la Uniunea Europeană, ei primesc și accesează fonduri din Uniunea Europeană; ceea ce le crește bunăstarea și le crește șansa de a se dezvolta și pe termen lung. Pe termen scurt, mediu și lung.

Reporter: Pentru ce votați?

Ioan Aurelian Cozma: Păi, în primul rând votez pentru democrație, apoi pentru bunăstare și apoi sincer, totdeauna când ne uităm înspre Rusia, ne e frică. Și mai ales acuma , cu tensiunile care sunt în zona, eu mi-aș dori o Uniune Europeană unită, stabilă sigură și în care să primeze democrația. Ce se întâmplă acuma la noi așa, mi-e cam frică de valul ăsta de anti-democrație și anti-europenism care se manifestă la noi.

Eu sper... să se schimbe lucrurile, să meargă lumea la vot. În sfârșit, lumea începe să înțeleagă că e foarte importantă Uniunea Europeană.

Reporter: Ce le spuneți scepticilor, legat de votul din 26 mai?

Ioan Aurelian Cozma: Cel mai important e să se gândească la copiii lor. Ce-o să ne întrebe copiii noștri peste 10 ani, peste 20 de ani? Ce am făcut noi pentru ei? Am ieșit din Uniunea Europeană și ne-am întors înapoi în comunism? Sau am rămas în Uniunea Europeană și le-am asigurat un viitor?