Președintele Klaus Iohannis susține că percepția oamenilor asupra Uniunii Europene este foarte importantă, mai ales în contextul în care se apropie alegerile europarlamentare.

"Uniunea Europeană are nevoie de entitățile sale regionale, de la care își extrage nu numai legitimitatea sau rațiunea de a acționa, ci și sistemul de norme sociale și civice pe care este clădit proiectul european. În cadrul acestei interacțiuni, comunicării îi revine un rol cheie. Cetățenii europeni, pe care dumneavoastră îi reprezentați, percep uneori Uniunea Europeană ca fiind prea distantă, prea birocratică și prea lentă în a răspunde multiplelor provocări curente. Uniunii Europene i se reproșează adesea, cu intenții mai bune sau mai puțin bune, deficitul de credibilitate, pe care dumneavoastră, prin activitatea de informare, de comunicare și cooperare cu cetățenii, îl puteți corecta", a susținut președintele Klaus Iohannis în discursul său din cadrul Summitului European al Regiunilor și Orașelor.

Președintele a mai afirmat că actorii politici de la nivel european sunt percepuți "ca o structură mai abstractă și mai distantă, cu reguli extrem de complicate, cu lideri pe care cel mai adesea cetățenii nu îi cunosc".

Totodată, acesta a punctat faptul că, în pragul alegerilor europarlamentare, aspectele mai sus enumerate devin tot maiimportante.

"Aflându-ne în pragul alegerilor pentru Parlamentul European, aceste aspecte devin din ce în ce mai importante. În actualul context european, preocuparea noastră majoră trebuie să se îndrepte, în mod clar, spre implicarea mai fermă a cetățenilor în procesul decizional european, dar și către eliminarea percepției că există o ruptură între acțiunea comunitară și cetățeni", a continuat acesta.