Și Alianța USR-PLUS este interesată de intrarea în noul grup constituit de partide membre ale ALDE și En Marche, partidul de guvernământ din Franța.

Partidul Liber Democrat german (FDP) a confirmat că liberalii europeni și alianța națională franceză condusă de președintele Emmanuel Macron au convenit asupra unui plan de a-și uni forțele în Parlamentul European în urma alegerilor europene, scrie Agerpres.

Acest grup parlamentar se va constitui într-o nouă forță în legislativul european și va pune capăt actualei coaliții de-facto între social-democrați și conservatori, a transmis duminică FDP printr-un comunicat.

Grupul parlamentar va acoperi un spectru ideologic larg, dat fiind că alianța Renaissance a lui Macron include, pe lângă partidul prezidențial La Republique en Marche (LREM) și MoDem, ambele partide liberale, și partidul conservator Agir.

Renaissance și Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE) au convenit asupra obiectivului lor sâmbătă, dar rămân deschise primirii de noi membri, a indicat FDP.

Liberalii germani au menționat următoarele partide care au semnat până acum planul de colaborare: Ciudadanos (Spania), FDP (Germania), Momentum (Ungaria), Mouvement Reformateur (Mișcarea Reformistă, Belgia), NEOS (Austria), Renaissance (Franța) și două formațiuni olandeze, D66 și partidul de guvernământ VVD.

Săptămâna trecută, conducerea extinsă a Uniunii Salvați România (USR) a decis ca europarlamentarii formațiunii să participe la crearea noului grup, iar fostul premier Dacian Cioloș, șeful PLUS și primul pe lista Alianței 2020 USR PLUS pentru alegerile europene din 26 mai, s-a întâlnit joi, la Sibiu, cu președintele francez Emmanuel Macron.