Președintele PSD, Liviu Dragnea, susține că nu știe detalii despre decizia Facebook de a închide zeci de pagini care postau mesaje pro-PSD și spune că rețeaua de socializare poate să închidă și PSD pentru că este "Dumnezeu".

"Am auzit știrea, dar n-am auzit detalii. Dar dacă trebuie să închidă, pot să închidă tot PSD-ul, asta e", a spus Liviu Dragnea, întrebat cum vede faptul că rețeaua de socializare Facebook a închis zeci de pagini care făceau propagandă pro-PSD.

În momentul în care jurnalista i-a spus că este vorba, totuși, despre Facebook, liderul PSD a spus: "Despre Dumnezeu, știu".

Senatorul PSD Liviu Pop a lăsat să se înțeleagă că Facebook a închis conturi care răspândeau "lucruri bune".

"Foarte bine că le-au închis. Să mai închidă și pe cei care toată ziua numai multiplică amenințări, injurii, pentru că dacă au închis pagini care promovează lucruri bune, au făcut o greșeală. Sunt sute de conturi false, eu am 6.000 blocați, care sunt conturi false", a declarat săptămâna trecută, la Digi 24, fostul ministru al Educației, ​după ce Facebook a anunțat că a eliminat patru pagini, 26 conturi de F­acebook și un grup din România, deoarece răspândeau conținut care incita la dezbinare.

"Am eliminat 30 de pagini grupuri și conturi din România, parte a unei rețele coordonate menite să inducă oamenii în eroare. Clonau pagini care imitau surse reale de știri, dar postau conținut partizan pro-PSD", a precizat, într-un comunicat de presă, Nathaniel Gleicher, șeful pentru cyber-security al Facebook.

Problema știrilor false e de mai mult timp în atenția autorităților europene, în special în contextul alegerilor europarlamentare care se apropie.

Un Eurobarometru publicat săptămâna trecută arată că 69% dintre români consideră că știrile și informațiile care denaturează realitatea sau care sunt false reprezintă un pericol pentru democrație, iar 72% consideră că știrile false sunt des întâlnite.

Pe 19 februarie, Consiliul UE a adoptat concluzii privind garantarea unor europarlamentare corecte.

Consiliul a subliniat că o cooperare la nivelul întregii UE și adoptarea unei abordări globale reprezintă etape necesare pentru asigurarea securității și legitimității electorale a alegerilor europene din 2019.

O astfel de abordare ar trebui să respecte drepturile fundamentale la libertatea de asociere la toate nivelurile și libertatea de exprimare, care cuprinde libertatea de opinie și libertatea de a primi sau de a transmite informații sau idei fără amestecul autorităților publice.

Alegerile europene din mai vor avea loc într-un context în care campaniile de dezinformare și activitățile cibernetice răuvoitoare, inclusiv atacuri asupra infrastructurii electorale, ar putea fi utilizate tot mai des pentru a interveni în procesul electoral și a influența rezultatul alegerilor.