Comuna cu 5.500 locuitori din Câmpia Romanaților, Dolj, a deschis seria evenimentelor în care europarlamentarii Marian-Jean Marinescu, Victor Boștinaru, Siegfried Mureșan, Daniel Buda, Andi Cristea merg la sate în seria de cinci dezbateri „eduVOTE”.

LIVE TEXT:

Marian-Jean Marinescu: 

  • UE e singura șansă de dezvoltare în viitor, dacă cineva vrea să ne întoarcem către Est, acela e trădător de țară, trebuie să facem orice pentru a rămâne în Uniune, nu doar pentru bani, ci și pentru securitate, siguranță. 
  • ar fi bine să ”ocupați” partidele, să-i schimbați pe cei care sunt acum și atunci se vor schimba lucrurile. 
  • cei care pot deveni modele pozitive trebuie să intre în politică, altfel va fi mai rău.
  • toți ar trebui să ne ducem la vot, putem sta și acasă pe canapea, dar n-are niciun efect.
  • e foarte important să mergem la vot pentru a arăta că vrem să rămânem în Europa, e important să credeți în Uniunea Europeană.

Janina Vașcu, Inspector General Adjunct, ISJ Dolj: 

  • astfel de întâlniri ar trebui să fie mai dese, în ultimul timp nu ne mai informăm.
  • la nivel european se pregătesc proiecte mari pe educație, am putea avea bacalaureat european.
  • democrație înseamnă puterea poporului, de dvs. depinde totul.
  • trebuie să ne implicăm foarte mult în educație. 

Narcis Niță, antreprenor BIZ Solutions:  

  • pe vremuri Amărăștii de Jos era ca un stup de albine, în sat existau multe unități economice. 
  • eu aș pune accent pe partea de educație, ne lipsește foarte mult, am avut profesori de elită, din păcate acum observ foarte puțină aplecare spre acest domeniu.

Prof. univ. dr. Cristi Marcel Spulbăr, Universitatea din Craiova, Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor îi întreabă pe studenții prezenți la dezbatere despre așteptările lor privind propriul viitor și cel al României: 

  • cred că e un potențial enorm de mult înn zona agricolă, eu nu vreau să plec, vreau să fac ceva aici, sper ca ceea ce spunem noi să se audă și mai departe, spune unul dintre studenți.
  • un alt student, care a trăit timp de 11 ani în Italia, alături de părinți, povestește că familia s-a întors în țară deoarece au încredere în România, în potențialul ei: Ceea ce am văzut acolo, se poate face și aici. Infrastructura trebuie mai bine dezvoltată. Plănuiesc să-mi deschid o afacere pe zona de producție în zona rurală. 
  • o studentă din Craiova afirmă că mulți dintre tinerii care vin din mediul rural se pierd pe drum. Nu ne dorim să plecăm, dar patriotismul e de multe ori doar la nivel declarativ.
  • mi-aș dori o mai mare implicare a celorlalți.

 Cristi Marcel Spulbăr

  • oamenii pleacă pentru că nu li se oferă nimic aici.
  • problema nu e legată neapărat de bani, ci de curaj, lipsește mentorul, omul cu putere de exemplu.
  • satele au sărăcit din cauza politicilor injuste promovate de-a lungul timpului. Zona din sudul Olteniei era legumicolă, acum nu se mai exportă, înainte era implicare, nu mai există educație antreprenorială.
Marinescu: 
  • există peste tot informații despre ce fac instituțiile europene, trebuie doar să intri pe internet, puteți găsi informații despre activitatea eurodeputaților, și pe plan local sunt instituții care pot oferi informații.
  • în privința fondurilor europene, eu cred că România n-a utilizat bine fondurile europene.
  • noi am crescut, dar diferența față de media europeană a rămas aceeași, noi am luat fonduri, dar nu le-am folosit pentru creșterea economiei.
  • trebuie să dezvoltăm economia, pentru asta avem nevoie de infrastructură și câteva domenii prioritare, mai ales pentru Oltenia, dar și Bucovina. Unul dintre aceste domenii e agricultura. Vorbim de atât timp că importăm 80% din mâncare. Ce am făcut până acum în acest sens? Nimic.
  • avem nevoie de educație, elevii trebuie să știe și lucruri despre viață, despre respectul pentru cei de alături, cum să-și trăiască viața.
  • noi am fărâmat educația.
 +++

Eurodeputatul PNL/PPE Marian-Jean Marinescu le explică participanților cum funcționează Parlamentul European și Uniunea Europeană, în general. 

  • Parlamentul European e cea mai democratică instituție, votând trimiteți niște oameni care apără interesele țării și sunt din diverse partide.
  • nu contează ce votați, dar să votați liber, cu mintea dvs., pe cine votați - e dreptul dvs. să alegeți.
  • să vă gândiți tot timpul la viitor.

 Ce înseamnă pentru voi Bruxelles?

Răspunsuri: Parlamentul European, mafia internațională, Capitala Europei.

Întreprinzător: 

  • satul românesc e pe cale de dispariție, ce-a făcut UE pentru sat, pentru tineri, ai noștri au plecat și voi aduceți străini.
  • veniți din patru în patru ani și oamenii tot în mizerie trăiesc.
  • PNL și PSD au prăduit țara, trebuie să fim pro-români.

Marinescu:  

  • De ce se pleacă? Aici în Oltenia e cea mai mare zonă rurală și n-am văzut să se facă utilități de procesare. 

+++

Cei care doresc să pună întrebări la temă o pot face utilizând formularul de la finalul articolului. Atacurile la persoană nu vor fi acceptate.

Amărăștii de Jos este compusă din satul cu același nume, plus Ocolna și Prapor, are 5.500 de locuitori și se zice că își trage numele de la boierul Amărăscu, pe domeniul căruia s-a întemeiat satul. O comunitate care a avut deschisă prima școală încă de la 7 noiembrie 1838, când dascălul Dincă Târnoveanu se ocupa de educția celor 18 băieți elevi.

Educația și tinerii reprezintă o valoare pentru orice comunitate. La fel, implicarea în viața cetății.

Pentru prima oară în zonă, Parlamentul European își trimite un reprezentant, alături de experți în domenii cheie pentru tematica europeană, reprezentanți ai administrației publice locale și ai comunității, să fie în legătură mai strânsă cu locuitorii comunei Amărăștii de Sus, într-o dezbatere despre cum poate Europa și cum pot reprezentanții cetățenilor, trimiși în Parlament, să rezolve problemele cetății.

Dezbaterea va lua în discuție oportunități de valorificare a potențialului local, prin instrumente și oportunități existente la nivel european. Reprezentanții Parlamentului European sunt aleși de cetățeni în mod direct și liber, astfel încât este necesar ca aceștia să înțeleagă importanța participării la vot, o opțiune liber exprimată.

Participanții vor putea afla și dezbate aspecte legate de rolul și atribuțiile pe care le are Parlamentul European în Uniunea Europeană și, specific, în dezvoltarea rurală, informații despre procesul electoral european și alegerile europene din 26 mai 2019, despre valorificarea resurselor locale (produse locale, revitalizarea zonei, posibilitatea creării de locuri de muncă), oportunități pentru dezvoltarea personală și preocupările tinerilor din zonă.

Participă în calitate de invitați, alături de reprezentanții administrației publice locale și ai comunității:

  • dl Marian-Jean Marinescu, membru al Parlamentului European. Primul mandat l-a câștigat în 2007, când România a aderat la Uniunea Europeană, dar acumulase deja experiență din 2006, când a fost, pentru un an, observator din partea României în Parlamentul European. Este un foarte activ și influent membru al Comisiei pentru transport și turism (TRAN), al Comisiei pentru control bugetar (CONT) și al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (ITRE). Activitatea de raportor i-a conferit un rol cheie  în cadrul delegației României și a Parlamentului European.
  • Prof. univ. dr. Cristi Marcel Spulbăr, Universitatea din Craiova, Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor. Doctor în economie, expert învățământ profesional bancar, programe ID și e-learning, profesorul Cristi Marcel Spulber predă disciplinele Management bancar, Economie monetară și bancară, Instrumente financiare derivate, Creditarea întreprinderii, Intermedierea financiar-bancară, Sisteme bancare comparate, Evaluarea instrumentelor financiare la Universitatea din Craiova, Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor. Profesorul Spulbăr desfășoară activității de cercetare si elaborare de cursuri și manuale universitare, participă la proiecte de cercetare pe bază de grant/contract obținute prin competiție națională și internațională, în calitate de director de proiect sau membru al echipei de cercetare. Este coordonator de lucrări de licență/disertație, coordonator al cercului științific Banking and Financial Markets, participă în comisii pentru susținerea tezelor de doctorat și în comisii  pentru ocuparea posturilor didactice în învățământul superior. 

Invitații vor fi în dialog cu reprezentanții autorităților locale, Primăria comunei, reprezentată de dl primar Marian Firănescu, reprezentanți ai mediului de afaceri din zonă, ai grupurilor locale de acțiune - dl Narcis Niță, antreprenor BIZ Solutions, dl Dumitru Măceșanu, reprezentant GAL Jiu Romanați, ai finanțatorilor din regiune, ai beneficiarilor de finanțări - dl Hagi Stoica și dl Costel Stoica din Ocolna. Participanții așteptați - tineri, părinți, membrii comunității locale -sunt invitați să își spună păsul, să vorbească despre proiectele lor, preocupările lor, așteptările lor. Vor fi prezentate modele de succes și oportunități.

Cei interesați se pot înscrie pe site-ul dedataastavotez; link aici.

Afișul evenimentului

de vineri, 22 martie,

Căminul Cultural,

Amărăștii de Jos, județul Dolj.

Evenimentul deschide seria celor cinci dezbateri din mediul rural organizate în mediul rural de Asociația Digital Bridge (EURACTIV.ro), cu participarea domnilor europarlamentari Victor Boștinaru, Siegfried Mureșan, Daniel Buda, Andi Cristea, în cadrul proiectului eduVOTE in your village - schools as a bridge to debate about 2019 EU elections in rural communities, derulat cu sprijinul financiar al Parlamentului European.

Detalii: Comunitatea rurală locală în dialog cu Parlamentul European

Comunicatul de presă poate fi consultat aici