Confruntat cu critici din rândul popularilor, premierul ungar, Viktor Orban, nu renunță la campania antieuropeană, singura concesie fiind înlocuirea pe afișe a lui Jean-Claude Juncker cu Frans Timmermans, candidatul socialiștilor la șefia CE.

Premierul ungar, Viktor Orban, a declarat, într-un interviu acordat Welt am Sonntag, că socialistul Frans Timmermans îi va lua locul președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pe afișele în care politicianul PPE apare alături de George Soros, relatează Deutsche Welle.

Orban a declarat că Timmermans, la fel ca Juncker, este "un aliat" al miliardarului evreu născut în Ungaria, un critic al premierului ungar. "Toată lumea are dreptul să știe acest lucru", a susținut el.

Afișele care au stârnit nemulțumire la Bruxelles și în multe partide conservatoare din PPE îi înfățisează pe Soros și Juncker, ambii acuzați că promovează imigrația ilegală în Ungaria.

Juncker a declarat că această campanie, care ar trebui să se încheie pe 15 martie, împrăștie minciuni și a cerut PPE să excludă Fidesz-ul lui Orban din rândurile sale.

Discuțiile privind excluderea Fidesz din Partidul Popular European sunt mai vechi, dar o astfel de decizie radicală în prag de alegeri europarlamentare e greu de luat, din motive pur electorale.

Într-un interviu acordat Der Spiegel, candidatul popularilor la conducerea Comisiei Europene, Manfred Weber, a declarat că se așteaptă ca Viktor Orban să-și ceară scuze.

Alți lideri ai PPE, inclusiv cancelarul german, Angela Merkel, l-au criticat pe premierul ungar, dar au evitat chestiunea excluderii Fidesz.