Ședința Parlamentului European pentru votul asupra președintei Comisiei Europene a început la ora 10:00, ora României.

UPDATE 19:45: Votul din Parlamentul European s-a încheiat. Ședința este suspendată până se termină numărarea voturilor.

Ședința a fost reluată la ora 19:00 ora României pentru ca eurodeputații să votze dacă Ursula von der Leyen va fi desemnată președinte al Comisiei Europene.

******

Nu va fi nici un compromis cu privire la statul de drept. Ursula von der Leyen a anunțat că va sprijini personal introducerea unui mecansim cu privire la susținerea statului de drept și acesta nu va fi opțional.

"It's not people who serve our economy. It's economy who serves people."

Ursula von der Leyen a făcut un apel la unitate. "Dacă vom uniți, nimeni nu ne va putea despărți." "Uniți, putem răspunde provocărilor."

Una dintre provocările la care s-a referit Ursula von der Leyen a fost responsabilitatea de a găsi răspuns la provocările globale.

"Aceasta este cea mai mare responsabilitate" 2030 - cu 40% să reducem emisiile. Trebuie să încercăm și mai mult. 50%, dacă nu 55% UE dorește să fie lider; pentru a crea impact, nu trebuie să fim doar ambițioși, dar lumea trebuie să meargă împreună. Întreprinderile mici și mijlocii reprezintă un alt punct important pe agenda candidatei la funcția de președinte al Comisiei Europene.

Acestea creează training vocațional pentru tineri, acestea sunt flexibile, a spus von der Leyen.

Că giganții tehnologici fac profit pe piețe noastre, este în regulă, pentru că susținem competiția. Pe de altă parte, dacă aceștia fac profit profitând de sistemul nostru de protecție socială, atunci acestea trebuie reglementate.

Șomajul în rândul tinerilor - este treaba noastră să le asigurăm locuri de muncă. Media de 14% șomaj în rândul tinerilor înseamnă între 5 și 40% în anumite țări, șomaj în rândul tinerilor.

Ursula von der Leyen s-a referit și la combaterea sărăciei. Ca mamă a șapte copii, a spus posibila șefă a Comisiei Europene, este extrem de important să avem în vedere combaterea sărăciei.

Violența împotriva este de asemenea pe agenda prezentată în Parlamentul European, potrivit discursului său.

Ursula von der Leyen s-a arătat dispusă să accepte o extindere a termenului Brexit, dacă sunt condiții care impun acest lucru. 

De asemenea, candidata la șefia Comisiei a spus că vrea să lucreze cu Parlamentul European pentru îmbunătățirea sistemului Spitzenkandidat - care presupune numirea drept șef al Comisiei candidatul ales de familia politică europeană care obține cele mai multe mandate în PE - moment care a stârnit râsete în plenul de la Strasbourg. Chiar von der Leyen a fost nominalizată de Consiliul European cu încălcarea acestui sistem, provocând furia mai multor eurodeputați.

Ursula von der Leyen și-a încheiat discursul spunând „Iubesc Europa” în mai multe limbi.

Dacian Cioloș, președintele grupului liberal Renew Europe din Parlamentul European, și-a exprimat marți sprijinul pentru Ursula von der Leyen la șefia Comisiei Europene, deși nu este clar dacă a vorbit în numele acestui grup care numără 108 eurodeputați. Cioloș a spus că se așteaptă ca von der Leyen să conducă executivul comunitar într-un mod proeuropean, folosind ca instrument piața unică pentru a răspândi bunăstare.

„Dacă veți fi confirmată de parlament - și sper că veți fi -, atunci veți auzi deseori că sunt unele lucruri care nu pot fi schimbate. Dar aceasta este o schimbare pe care trebuie să o vedem”, a afirmat el.

„Grupul nostru este pregătit să vă susțină, dacă puteți promite înnoirea Europei”, a adăugat Cioloș.

Popularii, din rândul cărora face parte și CDU - partidul de guvernământ din Germania, au spus că susțin numirea colegei lor la vârful Comisiei, dar șefa socialiștilor din PE, Iratxe Garcia, nu a dezvăluit dacă grupul său o va susține sau nu pe von der Leyen.

Iratxe Garcia a spus că von der Leyen merge în direcția bună cu propunerile privind schimbările climatice și egalitatea de gen, dar că grupul S&D vrea să vadă obiective mai ambițioase și mai clare.

Politicianul spaniol a mai declarat că grupul pe care îl conduce nu vrea să vadă „o criză instituțională în UE” care să întârzie măsuri importante, dar că și-ar dori ca von der Leyen să adopte o poziție mai fermă în privința combaterii sărăciei, de exemplu.

Socialiștii urmează să decidă mai târziu marți dacă o vor susține pe creștin-democrata germană la președinția CE, înainte ca von der Leyen să fie supusă votului Parlamentului European în cursul serii.

Statul de drept, migrația, competitivitatea și clima - prioritățile Ursulei von der Leyen

Mai mult pe EurActiv »