Aproximativ 42% dintre respondenţii francezi la un sondaj realizat de institutul BVA şi-au exprimat dezinteresul faţă de alegerile europarlamentare din mai, cu şase procente mai mult faţă de precedentul sondaj din martie.

Temerile privind un absenteism puternic sunt în creştere în Franţa, relatează La Tribune, partener media EurActiv.

Potrivit ultimului sondaj al institutului BVA realizat la comanda La Tribune, Europe 1 şi Orange, 42% dintre francezi spun că nu sunt interesaţi de alegerile europarlamentare din mai, în comparaţie cu 36% în martie şi 35% în februarie. În acelaşi timp, 56% şi-au exprimat interesul faţă de scrutin, faţă de 62% în februarie.

Rezultatele arată că dezbaterea televizată de pe 4 aprilie dintre 12 capi de listă nu a trezit interesul francezilor. BVA estimează că participarea la europarlamentare va fi între 44% şi 50%.

57% dintre respondenţi şi-au exprimat intenţia de a vota şi ştiu cu cine vor vota, 32% sunt dispuşi să voteze, dar şi-ar putea schimba părerea, iar 11% doresc să dea un vot de protest (vot alb).

De la primele alegeri europarlamentare din 1979, rata participării la vot în Franţa a înregistrat un declin constant - de la 61% la 42,6%.