Politico.eu prezintă o analiză a sondajelor naționale din statele membre UE care arată că la europarlamentare pe primul loc s-ar clasa grupul PPE, cu 170 de mandate, în timp ce în România PSD ar obține 9 mandate, urmat de PNL cu 8 mandate.

Astfel, potrivit cifrelor centralizate în ultimele 6 luni de Poltico.eu, din sondajele naționale, estimările pentru România indică faptul că PSD ar obține 22,68%, (reprezentând 9 mandate), PNL - 8 mandate (n.r: totuși în graficele prezentate de site-ul menționat, pentru luna mai îi sunt alocate PNL mai multe procente decât PSD, și anume 25,89%), Alianța 2020 USR-PLUS - 15,99% (7 mandate), ALDE - 11,74% (4 mandate,) iar Pro România - 10,99%, (4 mandate). Conform sursei citate, UDMR și PMP nu vor obține niciun mandat în viitoarea legislatură a Parlamentului European. Numărul total de locuri pentru România în PE este 32, scrie Mediafax.ro.

De asemenea, datele centralizate de politico.eu, pe baza sondajelor realizate în statele membre ale UE, arată că din totalul de 751 de locuri configurația Parlamentului European va fi următoarea:

Partidul Popular European (PPE) - 170 de mandate

Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților (S&D) - 149 de mandate

Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa și En Marche - 99 de mandatepartidele noi și neafiliații - 75 de mandate

Alianța Europeană a Popoarelor și Națiunilor (EAPN) a lui Matteo Salvini - 68 de mandate

Conservatorii și Reformiștii Europeni - 63 mandate

Verzii/Alianța Liberă Europeană - 56 mandate

Stânga Unită Europeană/Stânga Verde Nordică - 49 mandate și Mișcarea Cinci Stele (M5S) - 22 mandate.

În perioada 23-26 mai 2019, cetățenii din statele membre UE vor alege, prin vot direct, noul Parlament European. În România alegerile vor avea loc pe data de 26 mai.


a href="http://www.euractiv.com/communication-services/eu-projects/the-road-map-to-the-european-parliament-elections-2019-how-the-media-can-play-a-role/" target="_blank">