Într-un interviu despre importanța participării la vot și a educației civice, profesorul Augustin Șomcutean de la liceul din Gâlgău, Sălaj, a răspuns printr-o pildă dintr-o poveste asiatică.

Reporter: Dumneavoastră ce le spuneți scepticilor? Celor care nu vor să meargă la vot în 26 mai? Probabil ați sesizat și în rural, la fel ca în urban, această atitudine - "nu mă interesează votul, ce mă privește pe mine?!" - mai ales când vorbim de alegeri pentru instituții care par îndepărtate, cum este Parlamentul European.

Prof. Augustin Șomcutean: Pot să le răspund prin acea frumoasă poveste care vine din mediul Asiei. Cu înțeleptul care a fost încercat de 2 oameni, cu puiul de pasăre. Ce și-au zis ei? Haideți să mergem să demonstrăm acelui om că nu este înțelept; și vom duce un pui de pasăre și îl vom ține la spate, în mâini. Și îl vom întreba: "Ce spui, înțeleptule? Puiul de pasăre din mâinile noastre este mort sau viu?" Dacă el ne va răspunde că este mort, noi o să i-l dăm viu. Dacă ne va răspunde că e viu, noi o să-i sucim gâtul și o să i-l dăm mort.

Și-atunci îi vom demonstra ca nu este înțelept. Au mers, s-au întâlnit cu înțeleptul și au pus planul în aplicare și l-au întrebat. Și înțeleptul s-a gândit. A stat. A gândit și-a hotărât. Alegerea stă în mâinile voastre.

Orice întrunire sau dezbatere de opinie publică care implică deopotrivă și latura politică, și latura socială este binevenită.

Am venit [la dezbaterea eduVOTE de la Gâlgău-n.r.] cu un grup de elevi de la liceul la care predau, la care sunt profesor și diriginte în același timp. Ne bucura ideea aceasta de a deschide factorul politic spre factorul educativ.

[Elevii] au vrut să înțeleagă de ce de alegerile de azi depinde viitorul.

Reporter: Ați făcut referire în timpul dezbaterii la politicile de finalitate. De ce v-ați gândit că este nevoie de politici de finalitate, în contextul discuției despre fondurile europene?

Prof. Augustin Șomcutean: Susțin și voi susține, pentru că fondurile au ajutat foarte, foarte mult. Nu este benefic doar să primească fonduri structurale – ori de care ar fi ele – ci să aibă și o finalitate. Nu ajunge să dai bani, fără să îi creezi omului posibilitatea de a vinde. Nu ajunge să iți creezi o fermă, dacă tu nu ai o piață de desfacere coerentă.

Am făcut referire și la educație. Aici fac o conexiune și cu fondul bugetar. Sunt profesor.

Într-adevăr, poți să ii dai unui profesor salariu de mii de euro, 3.000 de euro. Dar dacă tu nu investești în infrastructură, în programe noi; programele sunt tot cele învechite, n-o să obții niciodată performanță. N-o să obții niciodată adaptivitate pe piața muncii. Pentru că omul adaptabil este omul în care trebuie să investești. Să investești de la infrastructură, de la programe, tot ce ține de logistica unei valori în sine, cum este si educația. Nu e suficient să producem, trebuie să avem și cunoștințe despre cum să vindem produsele.

Nu este suficient ca cei care accesează fonduri europene să le acceseze în sine, ci să aibă cunoștințe cum să le vândă. Iar asta se poate rezolva… Prin practică. Francezii au o expresie foarte frumoasă, pentru competențele-cheie europene: ”savoir”. Înseamnă a ști. Însă nu ajunge doar să știi.

Trebuie să mergem în sectorul ”savoir faire”: să știi să faci. Asta determină o competență, un om competent, un învățământ competent, un proiect european competent; care nu doar creează o structură, dar te dezvoltă. în zona aceea trebuie să dezvolte și finalitate. Pentru că la un moment dat vei fi nevoit să renunți.

Nu te va mai motiva nimic să mergi mai departe. Pentru că te oprește pur si simplu incapacitatea de a te determina să mergi mai departe, pentru că vezi ca nu are o finalitate proiectul tău.

Reporter: Din totalul elevilor care vor avea 18 ani în 26 mai, câți dintre ei, cei din clasa dvs credeți ca vor merge la vot?

Prof. Augustin Șomcutean: În proporție de 80%.

Reporter: Nu e prea puțin?

Prof. Augustin Șomcutean: Poate este prea puțin, prea mult. Eu zic că e bine. Trebuie convinși pentru a mearge la vot.  

 

"Români, votul vă aparține. La fel, alegerea."


„Votul e mai tare decât glonțul.” Concluziile dezbaterii eduVOTE în satul tău, Gâlgău. VIDEO

Mai mult pe EurActiv »