Trebuia să fie un simbol al libertății după atentatele sângeroase de la Paris. Din cauza unei amenințări cu bombă însă, meciul a fost anulat cu puțin timp înainte de fluierul de debut. Ce se ascunde în spate?

Ce s-a întâmplat?

Porțile arenei din Hanovra, Germania, abia se deschiseseră de 20 de minute când a venit anunțul evacuării. Decizia poliției a fost luată la ora 19:20, ora locală. Șeful poliției din Hanovra a motivat hotărârea cu existența unui „pericol acut”. Care anume a fost acesta nu se știe oficial până acum, ministrul de interne Thomas de Maiziere refuzând să dea detalii într-o conferință de presă.

Prezența poliției a fost masivă în oraș, chiar și înainte de amenințare. Fanii intervievați de presa germană se bucurau de participarea la meci și exprimau solidaritate cu Franța.

Cancelarul german Angela Merkel nu se situa pe stadion la momentul evacuării, ci abia aterizase pe aeroportul din Hanovra pentru a participa la meciul Germania-Olanda. Merkel este cunoscută drept fan al acestui sport, dar, probabil, prezența ei se dorea simbolică în sensul în care președintele francez era și el pe Stade de France la momentul atentatelor din Paris.

Care a fost amenințarea?

Ministrul de interne de Maiziere a vorbit în conferința de presă despre faptul că, „în decursul serii, indiciile despre o amenințare la Hanovra s-au îndesit atât de mult, încât am recomandat anularea de urgență a meciului”. Concret, despre ce amenințare a fost vorba, nu știm la această oră.

Ministrul german de interne a cerut opiniei publice să aibă răbdare și încredere în autorități până la aflarea răspunsului.

În timpul serii au circulat zvonuri despre încărcături explozive ascunse într-o mașină, camuflată ca o ambulanță. Deocamdată aceastea nu se confirmă. De asemenea, poliția din Hanovra nu a găsit niciun explozibil în oraș.

În cursul nopții a fost închisă și o parte a gării centrale din Hanovra, tot din cauza unei suspiciuni legate de amplasarea unei bombe.

Care au fost reacțiile la anularea meciului?

Ministrul german de interne: „Cu toții ne bucuram de acest meci. Dar în această situație dificilă, apărarea oamenilor are prioritate”.

Ministrul olandez al sportului (prezent pe stadion): „Se simte ca o înfrângere, dar securitatea spectatorilor și a jucătorilor trece înaintea a orice”.

Președintele interimar al Ligii germane de Fotbal: „O zi tristă pentru Germania și fotbalul german. E de neimaginat că echipa germană trece prin același lucru în decurs de patru zile”.

Ministrul de interne al landului Saxonia Inferioară: Continuarea meciului ar fi fost un act iresponsabil.

Ce s-a întâmplat la razia din Germania?

Marți, forțele de securitate germane au desfășurat o razie de proporții în orașul Aachen, la granița cu Olanda, în urma unui pont venit de la cetățeni cum că teroristul Salah Abdeslam, căutat pentru atentatele din Paris, s-ar afla în oraș.

Inițial, șapte persoane au fost reținute de poliție, dar islamistul căutat nu avea legătură cu acestea și, s-a dovedit, nici nu era în oraș. Presa germană notează că, în cadrul operațiunii, au fost găsite mai multe plantații ilegale de cannabis.

Dincolo de pontul venit de la un cetățean german, forțele germane au intrat în alertă pentru că Abdeslam s-a aflat în Germania și Austria cu două luni înainte de de atentatele din Paris.

Surse: Spiegel, FAZ, Die Welt, Sueddeutsche Zeitung