Proiectul Schengen este de foarte mare actualitate, iar România a făcut eforturi în privința securizării granițelor, a spus joi Angela Merkel, precizând însă că așteaptă raportul Comisiei Europene privind corupția.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat joi, la Berlin, după întrevederea pe care a avut-o cu premierul Dacian Cioloș, că România a făcut eforturi în ceea ce privește apărarea granițelor și combaterea corupției, dar așteaptă raportul Comisiei Europene, în ceea ce privește aderarea la spațiul Schengen, transmite Mediafax. 

„Cred că proiectul Schengen este de cea mai mare actualitate și cred că există motive bune să facem totul să fie garantată libera circulație în cadrul granițelor Schengen”, a spus Merkel. 

Cancelarul german a spus că există motive întemeiate să fie păstrată libertatea de mișcare în cadrul spațiului Schengen, iar pentru asta trebuie rezolvată problema migrației. Ea a mai precizat că actualele controale temporare instituite la granițe sunt parte a acordului Schengen. 

„Este corect că România a făcut foarte multe eforturi în apărarea granițelor, așteptăm însă următorul raport CE privind corupția. Așteptăm să vedem că în acest raport se regăsesc toate eforturile României de combatere a corupției astfel încât să adere la spațiul Schengen”, a declarat Merkel. 

La rândul său, premierul Cioloș a precizat că România a făcut mari progrese de combatere a corupției și acest lucru este vizibil, iar actualul guvern va continua eforturile astfel încât aceste progrese să se regăsească și în raportul Comisiei Europene. 

„Ne așteptăm, sperăm ca viitorul raport pe Mecanismul de Cooperare și Verificare al Comisiei Europene să reflecte aceste evoluții pozitive și atunci ar fi unul din al treilea raport care ar fi pozitiv și sperăm ca acest lucru să se reflecte și în decizia pe care statele membre ar urma să o ia în perioada următoare în privința aderării României la Schengen”, a spus Cioloș.

Germania este primul partener comercial al României, cu care se derulează o cincime din comerțul exterior al țării noastre, potrivit Guvernului. Schimburile comerciale bilaterale au crescut în medie cu 8-10 la sură în cursul ultimilor șase ani, până la 21,3 miliarde euro (din care exportul românesc 10,1 miliarde euro, iar cel german 11,2 miliarde euro) în 2014. Germania este și unul dintre principalii investitori în economia românească (circa 7 miliarde de euro).

Premierul român se află într-o vizită oficială la Berlin, întrevederile aflate pe agendă vizând întărirea relațiilor bilaterale cu Germania și stabilirea obiectivelor comune pe agenda europeană, inclusiv temele aflate în atenția Consiliului European desfășurat la Bruxelles în luna decembrie 2015, respectiv migrația și politica externă a Uniunii Europene.

Vizita oficială în Germania va fi, de asemenea, un prilej pentru a dezvolta relațiile economice și a definitiva o strategie pentru consolidarea contactelor cu mediile de afaceri, potrivit Guvernului. În acest context, Cioloș și-a exprimat intenția de a efectua o nouă vizită în Germania, până în primăvară, dar mai „aplicat”, în anumite landuri, pentru a „stimula” cooperarea economică între cele două state.