Alianța naționaliștilor din Parlamentul European și-a ales un nou nou nume: Identitate și Democrație (ID). Aceasta reunește formațiuni de extremă dreapta și eurosceptice și reprezintă al cincilea grup ca mărime din legislativul UE.

Grupul Europa Națiunilor și a Libertății, în care se află eurodeputații Frontului Național și ai Ligii Nordului, va fi desființat, iar Identitate și Democrație va prelua deputații din partidele membre, notează Euronews.

Identitate și Democrație (ID) va include 73 de deputați din totalul de 751 al Parlamentului European, plasându-se astfel pe al cincilea loc ca mărime, după populari (PPE), social-democrați (S&D), liberali (proaspăt redenumitul Renew Europe) și verzi.

Grupul include membri din nouă țări, cele mai mari delegații fiind cele ale Ligii Nordului - partidul vicepremierului italian Matteo Salvini - cu 28 de membri și Frontului Național (formațiune condusă de Marine Le Pen), cu 23.

Salvini a intenționat să unească toate formațiunile naționaliste și eurosceptice înaintea alegerilor europene, dar a eșuat în încercarea de a forma cel mai puternic grup de dreapta la concurență cu PPE. Viktor Orban preferă să țină Fidesz aproape de populari, iar Nigel Farage a zis că nu se va alătura noului grup, astfel că Partidul Brexit va rămâne în Europa Libertății și Democrației Directe (EFDD) împreună cu celălalt partid de guvernământ din Italia, Mișcarea 5 Stele.

Marco Zanni, eurodeputat din partea Ligii, a fost ales președinte al grupului ID, iar Nicolas Bay de la Frontul Național este vicepreședinte.