Liderii Uniunii Europene se vor întâlni cel mai probabil în cadrul unui summit special la Bruxelles, în 28 mai, la două zile după alegerile pentru Parlamentul European, pentru a stabili cine ar urma să conducă executivul european.

Reuniunea, similară celei desfășurate după scrutinul precedent, din 2014, le va da liderilor UE ocazia să vorbească despre preferințele pentru cel care îi va urma lui Jean-Claude Juncker în funcția de președinte al Comisiei Europene, notează Agerpres.

Parlamentul European, care se va întruni la 2 iulie după scrutinul din 23-26 mai, face presiuni asupra Consiliului European să-l nominalizeze pe succesorul lui Juncker dintre candidații cap de listă ai partidelor care vor câștiga alegerile. Dar mulți lideri naționali sunt reticenți în a accepta acest așa-numit proces Spitzenkandidaten.

Este de așteptat ca președintele Consiliului European, polonezul Donald Tusk, să anunțe planurile pentru acest summit special din 28 mai în timpul reuniunii informale a șefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană de la Sibiu, de joia viitoare.

Liderii UE urmează să nominalizeze oficial un șef al Comisiei Europene la summitul care va avea loc la Bruxelles în 20-21 iunie. Persoana nominalizată va avea apoi nevoie de susținerea noului Parlament European rezultat în urma alegerilor din 23-26 mai.