Consiliul European nu a ajuns încă la o înțelegere cu privire la viitorii șefi ai instituțiilor UE, iar diviziunile puternice între cei 28 de lideri au dus la decizia suspendării reuniunii de la Bruxelles până marţi.

UPDATE

"E incredibil de complicat. Sunt atât de mule facţiuni politice", a declarat premierul olandez, Mark Rutte.

***

''Frans Timmermans nu este un candidat al compromisului. Frans Timmermans este evident un candidat care divizează Europa şi, cu siguranţă, că el nu înţelege Europa Centrală'', a declarat premierul polonez, Mateusz Morawiecki.

Numirea olandezului la şefia Comisiei s-a lovit de opoziţia statelor din Grupul de la Vişegrad, în special Polonia şi Ungaria, şi a Italiei.

***

Emmanuel Macron dă vina pentru eşec pe "ambiţiile personale" ale unora.

'Acest eşec este legat de divizările şi, uneori, de ambiţiile personale care nu-şi au locul la masa'' discuţiilor, a afirmat în continuare Emmanuel Macron, adăugând: ''Nu oferim o imagine serioasă a Europei''.

***

Liderii UE nu au reuşit să ajungă la nicio înţelegere şi au suspendat până marți, la ora locală 11:00 (12:00, ora României) reuniunea pentru numirea șefilor instituţiilor europene. 

***

Liderii UE ar fi ajuns la un pas de un acord privind numirea lui Frans Timmermans la șefia Comisiei Europene, potrivit mai multor publicaţii, inclusiv Reuters. Totodată, Kristalina Georgieva, director executiv al Băncii Mondiale, ar urma să-i succeadă lui Donald Tusk la Consiliul European, relatează Deutsche Welle.

***

Summit-ul celor 28 de șefi de stat și guvern din UE a început duminică seară cu trei ore întârziere, din cauza unor discuții bilaterale ce au avut loc înainte, pentru a fi suspendat în scurt timp pentru o nouă rundă de discuții.

Peste noapte, au avut loc mai multe runde de discuții bilaterale și multilaterale, dar un consens nu a fost atins.

Propunerea Angelei Merkel de a da șefia Comisiei socialiștilor a fost întâmpinată cu rezistență de liderii populari, deși cancelarul Germaniei este de asemenea membru PPE.

În plus, unii lideri încă se opun ideii de a numi un candidat cap de listă (Spitzenkandidat), iar popularii încă se contrează pe strategie.

De cealaltă parte, actualul președinte al Parlamentului European, Antonio Tajani, a anunțat că, indiferent de decizia Consiliului European, Parlamentul își va alege un nou președinte în sesiunea plenară din această săptămână.

Într-un final, liderii europeni s-au reîntrunit în format complet, pentru prima dată de la debutul summit-ului, pentru micul dejun, în jurul orei 8:00 am (9:00 ora României), pentru a relua negocierile.

Premierul italian, Giuseppe Conte, le-a declarat jurnaliştilor de la Bruxelles că în acest moment "nu pare" să existe un acord şi nu e cert că vor reuşi să obţină unul în cursul acestei zile.