Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a confirmat miercuri că va intra în cursa pentru a deveni candidatul socialiștilor europeni pentru postul de președinte al Comisiei Europene.

Presa internațională speculase deja că Timmermans își va depune această candidatură, iar politicianul olandez a dat miercuri o declarație în orașul său natal, confirmând că va intra în cursă cu speranța că va reuși să desfășoare „o companie frumoasă și optimistă” pentru apărarea Uniunii Europene.

În cursa pentru desemnarea drept candidat cap de listă (Spitzenkandidat) al Partidului Socialiștilor Europeni (PES) s-a înscris și Maros Sefcovic, vicepreședinte al Comisiei Europene, responsabil de piața de energie.

Pentru a fi nominalizat Spitzenkandidat, candidatul trebuie să fie sprijinit de partidul său național și de alte opt formațiuni membre ale PES, grup din care face parte și PSD. Numele candidatului PES va fi decis prin vot în luna decembrie, în cadrul unui congres care va avea loc la Lisabona.

Deocamdată nu este clar ce șanse au socialiștii europeni să obțină după europarlamentare postul ocupat în prezent de Jean-Claude Juncker, în condițiile în care alegerile și sondajele efectuate în numeroase țări europene arată că socialiștii au pierdut teren, adesea în favoarea formațiunilor de orientare naționalist-conservatoare, iar același post este dorit și de popularii europeni, din partea cărora au intrat deocamdată în cursa internă liderul grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber, și fostul premier finlandez Alexander Stubb.