Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a confirmat miercuri că va intra în cursa pentru a deveni candidatul socialiştilor europeni pentru postul de preşedinte al Comisiei Europene.

Presa internațională speculase deja că Timmermans își va depune această candidatură, iar politicianul olandez a dat miercuri o declaraţie în oraşul său natal, confirmând că va intra în cursă cu speranţa că va reuşi să desfăşoare „o companie frumoasă şi optimistă” pentru apărarea Uniunii Europene.

În cursa pentru desemnarea drept candidat cap de listă (Spitzenkandidat) al Partidului Socialiștilor Europeni (PES) s-a înscris și Maros Sefcovic, vicepreședinte al Comisiei Europene, responsabil de piața de energie.

Pentru a fi nominalizat Spitzenkandidat, candidatul trebuie să fie sprijinit de partidul său naţional şi de alte opt formaţiuni membre ale PES, grup din care face parte și PSD. Numele candidatului PES va fi decis prin vot în luna decembrie, în cadrul unui congres care va avea loc la Lisabona.

Deocamdată nu este clar ce şanse au socialiştii europeni să obţină după europarlamentare postul ocupat în prezent de Jean-Claude Juncker, în condiţiile în care alegerile şi sondajele efectuate în numeroase ţări europene arată că socialiştii au pierdut teren, adesea în favoarea formaţiunilor de orientare naţionalist-conservatoare, iar acelaşi post este dorit şi de popularii europeni, din partea cărora au intrat deocamdată în cursa internă liderul grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber, şi fostul premier finlandez Alexander Stubb.