Imediat ce a fost nominalizată pentru conducerea Comisiei Europene, Ursula von der Leyen s-a dus la Strasbourg pentru a "topi" reticenţele eurodeputaţilor faţă de decizia Consiliului European, care a ignorat sistemul Spitzenkandidat.

Şefii de stat şi de guvern i-au supărat rău pe europarlamentari în momentul în care nu au ţinut cont de sistemul "capilor de listă" (Spitzenkandidat) şi, în locul lui Manfred Weber - căruia i s-a reproşat lipsa de experienţă şi de fermitate -, au nominalizat-o pentru şefia Comisiei Europene pe Ursula von der Leyen, care conduce în prezent Ministerul german al Apărării.

Dincolo de nerespectarea regulilor nescrise privind sistemul "capilor de listă", Ursula von der Leyen e un politician controversat, fiind acuzată de starea proastă a Armatei germane şi suspectată în trecut de plagiat.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, s-a dus joi în Parlamentul European pentru a prezenta concluziile ultimelor două summituri, din 20-21 iunie şi 30 iunie, prilej pentru eurodeputaţi pentru a-i reproşa modul în care şefii de stat şi de guvern au negociat în culise funcţiile de top. 

În faţa criticilor, Donald Tusk i-a apărat pe candidaţii propuşi de liderii UE şi a susţinut că a ţinut legătură cu forţele politice din Parlamentul European pe perioada negocierilor. 

Philippe Lamberts, copreşedintele Verzilor, s-a plâns că PE trebuie acum "pur şi simplu să execute deciziile luate de Consiliul European", în timp ce lidera socialiştilor, Iratxe Garcia Perez, a explicat că alegerile europene au transmis "un semnal clar de schimbare în Europa", susţinând că Frans Timmermans ar fi trebuit să fie nominalizat pentru conducerea Comisiei Europene. "Candidatul nostru a fost respins, deoarece a apărat statul de drept şi valorile europene...Nu vom sprijini un candidat care nu e pentru schimbare", a avertizat ea. 

Şi vicepreşedintele PPE Esteban González Pons a criticat atitudinea liderilor europeni care au desconsiderat Parlamentul European, precizând că eurodeputaţii au apărat sistemul Spitzenkandidat, deoarece "cetăţenii au dreptul să-i aleagă pe cei care-i guvernează". În pofida criticilor, Pons, care a fost un susţinător al lui Manfred Weber, a declarat că popularii o vor vota pe colega lor.


Imediat ce a fost nominalizată, Ursula von der Leyen s-a dus la Strasbourg pentru a le vorbi eurodeputaţilor, în încercarea de a-i câştiga de partea sa.

Ea a discutat miercuri cu eurodeputaţii din propria familie politică - PPE - vorbind în germană, engleză şi franceză, şi a avut o scurtă întrevedere cu noul preşedinte al Legislativului, David Sassoli. O apropiată a cancelarului Angela Merkel, von der Leyen trebuie să-i câştige de partea sa în primul rând pe populari care au mers până în ultima clipă pe mâna lui Weber. De altfel, Markus Söder, liderul bavarezilor din CSU, şi aliat al lui Manfred Weber, a criticat alegerea făcută de Consiliul European. 

Pe lângă populari, von der Leyen se poate baza şi pe voturile Renew Europe, dar asta nu-i va fi suficient pentru a obţine majoritatea.

Potrivit legislaţiei europene, candidatul propus de Consiliul European pentru postul de președinte al Comisiei Europene trebuie să fie aprobat de PE, cu majoritatea membrilor săi (376). În cazul în care candidatul Consiliului European nu obține un vot majoritar de aprobare în Parlament, Consiliul European trebuie să propună un nou candidat.

Noua propunere trebuie făcută în termen de o lună de la eșecul votului în Parlament. Ulterior, Parlamentul European aplică aceeași procedură - votul majoritar în PE - pentru a aproba noul candidat propus.

Ursula von der Leyen are puţin timp la dispoziţie, ea urmând să se ducă în plenul PE la mjlocul lunii iulie. 

La Strasbourg, ea a promis că, în două săptămâni, va veni cu "o viziune" despre Uniunea Europeană a următorilor cinci ani. 

"Am intenţia să ascult mult pentru a fi în măsură în următoarele două săptămâni să dezvolt un dialog cu Consiliul şi Parlamentul, o viziune pentru următorii cinci ani pentru Europa", le-a spus ea jurnaliştilor. 

Joi ea s-a întâlnit cu preşedintele CE, Jean-Claude Juncker, dar şi cu liderul Consiliului European, Donald Tusk. 

"Încântat să o primesc astăzi pe von der Leyen cu braţele deschise la Comisia Europeană. E o europeană adevărată, gândim la fel când vine vorba de apărarea intereselor UE", a postat pe Twitter Juncker, urându-i succes în Parlamentul European.