Imediat ce a fost nominalizată pentru conducerea Comisiei Europene, Ursula von der Leyen s-a dus la Strasbourg pentru a "topi" reticențele eurodeputaților față de decizia Consiliului European, care a ignorat sistemul Spitzenkandidat.

Șefii de stat și de guvern i-au supărat rău pe europarlamentari în momentul în care nu au ținut cont de sistemul "capilor de listă" (Spitzenkandidat) și, în locul lui Manfred Weber - căruia i s-a reproșat lipsa de experiență și de fermitate -, au nominalizat-o pentru șefia Comisiei Europene pe Ursula von der Leyen, care conduce în prezent Ministerul german al Apărării.

Dincolo de nerespectarea regulilor nescrise privind sistemul "capilor de listă", Ursula von der Leyen e un politician controversat, fiind acuzată de starea proastă a Armatei germane și suspectată în trecut de plagiat.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, s-a dus joi în Parlamentul European pentru a prezenta concluziile ultimelor două summituri, din 20-21 iunie și 30 iunie, prilej pentru eurodeputați pentru a-i reproșa modul în care șefii de stat și de guvern au negociat în culise funcțiile de top. 

În fața criticilor, Donald Tusk i-a apărat pe candidații propuși de liderii UE și a susținut că a ținut legătură cu forțele politice din Parlamentul European pe perioada negocierilor. 

Philippe Lamberts, copreședintele Verzilor, s-a plâns că PE trebuie acum "pur și simplu să execute deciziile luate de Consiliul European", în timp ce lidera socialiștilor, Iratxe Garcia Perez, a explicat că alegerile europene au transmis "un semnal clar de schimbare în Europa", susținând că Frans Timmermans ar fi trebuit să fie nominalizat pentru conducerea Comisiei Europene. "Candidatul nostru a fost respins, deoarece a apărat statul de drept și valorile europene...Nu vom sprijini un candidat care nu e pentru schimbare", a avertizat ea. 

Și vicepreședintele PPE Esteban González Pons a criticat atitudinea liderilor europeni care au desconsiderat Parlamentul European, precizând că eurodeputații au apărat sistemul Spitzenkandidat, deoarece "cetățenii au dreptul să-i aleagă pe cei care-i guvernează". În pofida criticilor, Pons, care a fost un susținător al lui Manfred Weber, a declarat că popularii o vor vota pe colega lor.


Imediat ce a fost nominalizată, Ursula von der Leyen s-a dus la Strasbourg pentru a le vorbi eurodeputaților, în încercarea de a-i câștiga de partea sa.

Ea a discutat miercuri cu eurodeputații din propria familie politică - PPE - vorbind în germană, engleză și franceză, și a avut o scurtă întrevedere cu noul președinte al Legislativului, David Sassoli. O apropiată a cancelarului Angela Merkel, von der Leyen trebuie să-i câștige de partea sa în primul rând pe populari care au mers până în ultima clipă pe mâna lui Weber. De altfel, Markus Söder, liderul bavarezilor din CSU, și aliat al lui Manfred Weber, a criticat alegerea făcută de Consiliul European. 

Pe lângă populari, von der Leyen se poate baza și pe voturile Renew Europe, dar asta nu-i va fi suficient pentru a obține majoritatea.

Potrivit legislației europene, candidatul propus de Consiliul European pentru postul de președinte al Comisiei Europene trebuie să fie aprobat de PE, cu majoritatea membrilor săi (376). În cazul în care candidatul Consiliului European nu obține un vot majoritar de aprobare în Parlament, Consiliul European trebuie să propună un nou candidat.

Noua propunere trebuie făcută în termen de o lună de la eșecul votului în Parlament. Ulterior, Parlamentul European aplică aceeași procedură - votul majoritar în PE - pentru a aproba noul candidat propus.

Ursula von der Leyen are puțin timp la dispoziție, ea urmând să se ducă în plenul PE la mjlocul lunii iulie. 

La Strasbourg, ea a promis că, în două săptămâni, va veni cu "o viziune" despre Uniunea Europeană a următorilor cinci ani. 

"Am intenția să ascult mult pentru a fi în măsură în următoarele două săptămâni să dezvolt un dialog cu Consiliul și Parlamentul, o viziune pentru următorii cinci ani pentru Europa", le-a spus ea jurnaliștilor. 

Joi ea s-a întâlnit cu președintele CE, Jean-Claude Juncker, dar și cu liderul Consiliului European, Donald Tusk. 

"Încântat să o primesc astăzi pe von der Leyen cu brațele deschise la Comisia Europeană. E o europeană adevărată, gândim la fel când vine vorba de apărarea intereselor UE", a postat pe Twitter Juncker, urându-i succes în Parlamentul European.