”Vestele galbene” au anunțat că vor participa la alegerile europarlamentare din mai, lista lor urmând să fie deschisă de o femeie infirmieră de 31 de ani. Sondajele arată că mișcarea franceză ar putea obține 13%, relatează EurActiv.com.

Mișcarea a prezentat o listă de 10 persoane, cu vârste între 29 și 53 de ani, din diverse domenii, de la director de vânzări la șofer sau casnică.

Lista va fi deschisă de Ingrid Levavasseur, de profesie infirmieră, mamă a doi copii, pe care-i crește singură în Normandia, regiune unde ”Vestele Galbene” sunt populare.

Levavasseur a refuzat recent oferta de a deveni comentator în cadrul BFM după ce a primit amenințări din partea altor colegi protestatari, care privesc mass-media cu suspiciune.

Hayk Shahinyan, un purtător de cuvânt al mișcării, a declarat că intenționează să prezinte 79 de candidați în total. Pe lângă cei 10, alți 69 urmează să fie aleși în urma unui vot intern care se va desfășura până la jumătatea lunii februarie.

Potrivit unui sondaj Elabe publicat miercuri, ”Vestele galbene” - o mișcare anti-sistem care a început la mijlocul lunii decembrie în urma unei decizii privind creșterea impozitelor la combustibili – ar putea obține 13% la alegerile din 26 mai.

Sondajul, care plasează formațiunea președintelui Emmanuel Macron pe primul loc, înaintea extremei drepte, arată că ”Vestele galbene” ar afecta cel mai mult partidul lui Marine Le Pen.

Participând la alegeri, reprezentanții ”Vestei galbene” riscă să accentueze o divizare a mișcării dintre radicalii, care se opun tuturor politicilor de partid, și moderatorilor care cred că schimbarea poate veni numai prin participarea la sistemul politic.

"Sunt o vestă galbenă, dar nu vreau nicio listă de alegeri ... Voi nu mă reprezentați", un susținător al mișcării, identificat ca Benoit Delhaye, a scris pe Twitter, după anunțul privind participarea la europarlamentare.