A fost cel mai tânăr europarlamentar din partea României. A fost ministru delegat pentru afaceri europene. Victor Negrescu spune că pe 26 mai, putem să transmitem că România este interesată de ceea ce se va întâmpla pe viitor la nivel european.

EURACTIV.ro: Ce le-ați transmite celor care nu par foarte hotărâți să vină la vot?

Victor Negrescu: Poate nu îți poți regăsi toate ideile la un politician sau la un partid politic, dar este important să-i susții pe cei care transmit mesaje sau idei care sunt compatibile cu ceea ce tu crezi.

EURACTIV.ro: Ce ar trebui să știe orice votant despre Uniunea Europeană?

Victor Negrescu: Proiectul european este, într-adevăr, un proiect care este condus la nivel politic, chiar avem acolo Parlamentul European, președintele comisiei europene, reprezentanți ai mediului politic care au rezultat din aceste alegeri pentru Parlamentul European. Inclusiv președintele Comisiei Europene a fost desemnat ca urmare a votului dat pentru Parlamentul European.

EURACTIV.ro: Concret, cum se reflectă activitatea Parlamentului European în viața de fiecare zi? 

Victor Negrescu: Este important să participăm pentru că acolo se iau decizii care au un impact asupra vieții noastre de zi cu zi. De exemplu dispariția taxei de roaming; de exemplu posibilitatea de a te uita pe un site de filme online, în orice stat european, fără să trebuiască să îți faci abonament în fiecare stat; de exemplu să ai acces la acele finanțări de tip Erasmus pentru a putea vizita un alt stat european sau a prinde o experiență profesională într-un alt stat și a reveni cu aceea experiență înapoi în țară; de exemplu proiecte pentru a dezvolta o mică afacere.

EURACTIV.ro: Pentru cei din rural ce face Parlamentul European?

Victor Negrescu: Avem o Europă pentru toți și ar trebui să fie pentru toți și, mai ales, proiectul european nu trebuie să lase pe nimeni în urmă. De aceea este important să vorbim și despre ce se întâmplă în statele din Europa și în satele românești.

Să le explicăm cum Uniunea Europeană le aduce beneficii. Fie că vorbim de subvenția pentru agricultori. fie că vorbim de fonduri pentru dezvoltare rurală, fie că vorbim de acele soluții pentru a dezvolta grupurile de acțiune locală, sunt foarte multe soluții financiare la nivel european, disponibile pentru oamenii din mediul rural.

Or, pentru a continua aceste programe și mai ales ale da un grad de accesibilitate mai mare, este important ca cei din comunitățile mai mici să se implice pentru a spune celor de la Bruxelles, care uneori sunt la o distanță foarte mare de ce înseamnă viața de zi cu zi din satele românești, că ar trebui să se uite și la ce se întâmplă acolo, că ar trebui ca acești bani europeni să nu meargă doar către lucrurile mari, dar și către lucrurile mici, din viața de zi cu zi. Să sprijine ceea ce înseamnă dezvoltarea infrastructurii, că ar trebui să-i sprijine pe tinerii din școlile din mediul rural, să aibă acces la finanțări și noi oportunități. 

 

Noi, pe 26 mai, putem să transmitem un mesaj: că România este interesată de ceea ce se va întâmpla pe viitor la nivel european. Și cred că mesajul României este unul extrem de constructiv și extrem de pro-european.

EURACTIV.ro: Ce înseamnă Uniunea Europeană pentru România, în viziunea dvs.?

Victor Negrescu: România își dorește ca Uniunea Europeană să fie o zonă unde există oportunități egale pentru toți, unde toate statele sunt tratate în aceeași manieră, unde în final putem să avem idei și soluții care ajută pe toată lumea. Uniunea Europeană a fost fondată pe această credință, această convingere că împreună suntem mai puternici.

Împreună putem să fim mai puternici dacă acest proiect european este unul care oferă accesul tuturor la oportunitățile europene.

Dacă nu mergi la vot, vor merge acolo persoane care vor dori să dea banii către alte direcții, poate mai puțin către tineri, poate mai puțin pentru crearea de locuri de muncă și de aceea este mai mult decât important ca noi să participăm și ca tinerii să meargă la vot. 


Concluzii - duplex Ciuruleasa, Alba - SNSPA București: cum se raportează tinerii la europarlamentare

Mai mult pe EurActiv »