Alegătorii din multe țări suferă de o criză de încredere în ceea ce privește democrațiile și instituțiile din statele lor, arată un sondaj internațional realizat de o organizație de monitorizare a guvernării.

Sondajul conturează o imagine sumbră într-un an în care mai mult de jumătate din populația lumii are alegeri, potrivit Reuters.

Cu Statele Unite, India, Marea Britanie și Uniunea Europeană mergând la urne în 2024, raportul publicat joi de Institutul Internațional pentru Democrație și Asistență Electorală (IDEA) oferă o imagine sumbră a sănătății percepute a multor democrații.

Rezultatele arată că alegătorii din 11 din cele 19 țări sondate, care includ SUA și India, mai puțin de jumătate dintre ei credeau că cele mai recente alegeri au fost libere și corecte. Doar alegătorii din Danemarca credeau că instanțele de judecată oferă 'întotdeauna' sau 'adesea' acces la justiție, în timp ce în 8 din cele 19 țări, mai mulți oameni aveau opinii favorabile despre "un lider puternic care nu trebuie să se deranjeze cu Parlamentul sau alegerile" decât cei care aveau opinii nefavorabile.

"Democrațiile trebuie să răspundă scepticismului publicului lor, atât prin îmbunătățirea guvernării, cât și prin combaterea culturii crescânde a dezinformării care a promovat acuzații false împotriva alegerilor credibile", a declarat secretarul general al IDEA, Kevin Casas-Zamora.

Alegerile prezidențiale din Statele Unite probabil vor duce din nou la confruntarea democratului Joe Biden cu fostul președinte republican Donald Trump, care a pretins fals că a existat fraudă electorală extinsă când a pierdut președinția în 2020.

Sondajul a arătat că doar 47% dintre respondenții din Statele Unite și-au exprimat încredere că țara are procese electorale credibile.

De asemenea, în ceea ce privește alegerile pentru Parlamentul European, care au loc în iunie, ar putea aduce câștiguri mari pentru extrema dreaptă și ar putea influența politica de sprijin pentru Ucraina, până la măsurile privind schimbările climatice.

În februarie, Parlamentul European a condamnat ceea ce a numit tentative rusești de a submina democrația europeană.

Sondajul a fost realizat în perioada iulie 2023 - ianuarie 2024 și a chestionat circa 1.500 de persoane din 19 țări, printre care (Brazilia, Chile, Columbia, Irak, Italia, Liban, Lituania, Pakistan, România, Senegal, SUA, Coreea de Sud și Tanzania).