Potrivit VoteWatch Europe, 63% dintre eurodeputații din viitorul Parlament European sunt la primul mandat. România va avea cei mai mulți ”novici” - 75%.

Pe 2 iulie, la Strasbourg, se vor reuni pentru prima dată eurodeputații aleși în cele 28 de state membre în perioada 23-26 mai.

ConformVoteWatch.eu, doar 37% dintre membrii actualului Parlament European își păstrează mandatele, astfel că 63% dintre viitorii europarlamentari sunt la primul mandat. În urmă cu cinci ani, proporția era de 50%-50%.

Germania este țara care va avea cei mai mulți eurodeputați cu experiență - 48%. La polul opus se află România, cu 75% europarlamentari noi, Franța - 73% și Marea Britanie - 70%.  Mulți europarlamentari la primul mandat au și Spania - 69%, Polonia - 63% și Italia - 62%.

Asta înseamnă că se va pierde mult din ”memoria instituțională” a Parlamentului European: mulți eurodeputați care au fost raportori și au dobândit expertiză în diverse domenii sau au avut posturi de conducere vor fi înlocuiți de figuri noi, notează VoteWatch Europe.  

Potrivit EurActiv.com, doar 10 dintre cei 27 de membri ai Comisiei pentru Pescuit (PECH) a PE au fost realeși. Dintre aceștia, patru sunt britanici, prin urmare ar urma să părăsească Parlamentul odată cu ieșirea Marii Britanii din UE. Președintele și vicepreședinții PECH nu au fost realeși. 

10 din 32

Dintre cei 32 de eurodeputați români, doar 10 au mai deținut cel puțin un mandat în PE.

Din cei 10 europarlamentari ai PNL, jumătate sunt și actuali europarlamentari. Patru s-au remarcat prin activitatea în Legislativul european: Siegfried Mureșan, Adina Vălean, Daniel Buda și Marian-Jean Marinescu. Cel de-al cincilea e Cristian Bușoi. Ciudată e opțiunea de a-l desemna lider al eurodeputaților liberali pe Rareș Bogdan, proaspăt venit în partid și fără pic de experiență în afaceri europene. 

La PSD, lucrurile stau și mai rău: din opt eurodeputați, doar trei au experiență în PE: Rovana Plumb, Dan Nica și Maria Grapini. Lor li se va adăuga Victor Negrescu, după Brexit. 

Alianța 2020 USR PLUS n-are niciun actual eurodeputat printre cei opt, dar are mulți politicieni ce au legătură cu afacerile europene.

Dacian Cioloș a fost comisar pentru Agricultură, iar Ramona Strugariu a fost șefă de cabinet și consilieră a Monicăi Macovei în PE.

Nicolae Ștefănuță e primul român care asigură legătura dintre forul european și Congresul american. El a lucrat la Parlamentul European din 2007, ca expert în comisiile de Agricultură și de Buget. 

O experiență europeană bogată are și Dragoș Tudorache, care, de la începutul anului 2017, este Șef de Unitate pentru Politica de returnare și combaterea migrației ilegale din cadrul Direcției Generale Afaceri Interne și Migrație din cadrul Comisiei Europene. În trecut a ocupat diverse funcții în cadrul Executivului de la Bruxelles. 

Cristian Ghinea a fost director al Centrului Român de Politici Europene (CRPE) și ministru al Fondurilor Europene. 

Pro România are doi reprezentanți în PE, unul dintre ei fiind comisarul pentru Politici Regionale, Corina Crețu, fostă eurodeputată. 

Traian Băsescu și Eugen Tomac sunt aleșii de pe lista PMP. Fostul președinte are suficientă experiență la nivel european pentru a se acomoda relativ ușor la activitatea din PE.

Din partea UDMR merg în Parlamentul European actualul eurodeputat Iuliu Winkler și Lorant Vincze. Acesta din urmă a fost, între 2009 și 2018, asistent în cadrul echipei care reprezintă UDMR la Parlamentul European. Din 2016 e președintele Uniunii Federale a Națiunilor Europene (FUEN), cea mai mare organizație de protecție a minorităților din Europa.