Eurodeputatul S&D a declarat marți că, la summitul Parteneriatului Estic, Parlamentul European a recomandat trei strategii pentru Moldova, Ucraina și Georgia, dar ele nu au fost luate în calcul, deoarece state puternice nu vor extinderea spre Est.

În ceea ce privește asistența pe care UE o va acorda Chișinăului, dacă sunt îndeplinite anumite condiții, Cristea a precizat că prima tranșă ar putea fi trimisă în ianuarie sau februarie. 

Eurodeputatul a mai precizat că autoritățile moldovene și-au asumat un plan de reforme, dar acestea nu sunt puse în practică, fiind nevoie de stabilitate politică, bani și viziune. 

Andi Cristea a pledat și înainte de summitul Parteneriatului Estic pentru respectara recomandărilor adoptate de plenul Parlamentului European pe 15 noiembrie.

”La trei ani de la semnarea acordurilor de asociere, avem nevoie de un nou dinamism în ceea ce privește abordarea UE față de Parteneriatul Estic. Bruxellesul are nevoie de o viziune ambițioasă față de statele din est, făcând mai mult pentru cei care au decis să se apropie de valorile noastre, și își respectă angajamentele asumate prin Acordurile de Asociere cu UE. Acesta este spiritul modelului Parteneriatul Estic+ promovat de Parlamentul European, și avem așteptarea legitimă ca instituția Comisiei Europene, a Consiliului, să țină cont de recomandările noastre”, a afirmat atunci Cristea.