Președintele Parlamentului moldovean dă de înțeles că liderii Opoziției ar putea fi anchetați pentru infracțiunea de trădare de patrie, dacă se va demonstra în mod conștient au acceptat colaborarea cu o fundație suspectată de legături cu Rusia.

”ucrurile sunt grave. Această fundație își are sursele de finanțare din tranzacții cu Ministerul Apărării al Federației Ruse, vânzări de arme, spălări de bani. Este o schema folosită de FSB împotriva Țărilor Baltice, Polonia, Ucraina și Republica Moldova. Cu regret, conștient sau nu, această Fundație a atras persoane politce din RM. Cu regret, persoane ca Maia Sandu, Andrei Năstase sau alți exponenți menționați în raport au fost atrași în luptele inclusiv împotriva Republicii Moldova în interesele Federației Ruse. Astfel de acțiuni, dacă ele sunt conștiente, presupun infracțiunea de trădare de stat. Acum întrebarea este dacă politcienii noștri au știut ceea ce fac împotriva țării sau au făcut-o din necunoștință de cauză”, a declarat vineri Andrian Candu, după ce Parlamentul a dezbătut un raport privind acuzațiile de imixtiune din partea Otwarty Dialog (Open Dialog Foundation), relatează Agora.md.

El a precizat că membrii Comisiei parlamemtare de anchetă nu au putut elucida acest lucru întrucât nu au avut posibilitatea să dialogheze cu cei doi politicieni.

 

”Nu ne referim aici doar la bilete de avion, cazare la hotel, participare la evenimente sau diurne. Noi am fi vrut să știm în ce alte împrejurări au interacționat cu dna Kozlowska (directoarea Fundației - n.r.). Ce au discutat, ce informații li s-a solicitat. Atunci când oamenii politici interacționează cu persoane din exterior fiecare trebuie să o facem în mod rezonabil și responsabil. Când Maia Sandu sau Andrei Năstase menționează că nu au legătură cu Open Dialog trebuia să-și pună întrebări, să verifice sursele financiare și rapoartele. Este ușor acum să spui că nu am legătură cu o fundație, dar în același timp să petreci timpul cu ei. Ce poate fi mai grav să te gândești că zbori cu avionul din bani de la FSB”,

 

a spus Candu.

Potrivit raportului, Fundația Otwarty Dialog și Ludmila Kozlowska sunt finanțate din venituri provenite din tranzacții cu întreprinderi militare din Rusia, față de care au fost aplicate sancțiuni internaționale, inclusiv de către UE și SUA. La fel, ar fi beneficiat de finanțări din livrarea de echipamente militare în statele implicate în conflictele regionale, precum și din plăți din zone offshore, notează IPN.md.

Membrii Comisiei recomandă Procuraturii Generale să examineze constatările din raport în contextul clarificării și încadrării juridice a acțiunilor de implicare a FOD, persoanelor afiliate etc. în acțiuni care atentează la securitatea națională a Republicii Moldova, ”inclusiv prin prisma infracțiunii de trădare de patrie, spionaj etc., cu tragerea la răspunde conform legii”. La propunerea deputatului PLDM, Tudor Deliu, ultima parte a recomandării a fost exclusă.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene va aduce la cunoștință corpului diplomatic și organizațiilor internaționale, care activează în Republica Moldova, prevederile legale care stabilesc restricții imperative de finanțare directă și indirectă a partidelor politice, inclusiv prin intermediul organizațiilor necomerciale. Raportul va fi transmis și Consiliului Europei, OSCE, Parlamentului European, Comisiei Europene și altor părți interesate.

PAS neagă acuzațiile din raport

”PAS nu are nicio conexiune cu Ludmila Kozlovska și fundația „Open Dialog” și nu a fost finanțat niciodată de această fundație. Unica acuzație aberantă care se aduce este faptul că Maia Sandu a participat la o conferință, la invitația mai multor membri respectați ai Parlamentului European, cu finanțarea biletului și a cazării de această fundație cu care colabora Parlamentul European”, potrivit unei postări pe Facebook.