Prima rată a asistenței macrofinanciare de 100 de milioane de euro ar putea fi debursată până la alegerile noi din Chișinău care vor avea loc la 20 mai, a declarat joi, într-o conferință de presă, eurodeputatul Andi Cristea.

„Decizia privind alocarea banilor trebuie să o ia Comisia Europeană, iar întârzierea ar fi legată de sistemul electoral mixt, adoptat de autoritățile de la Chișinău în pofida recomandărilor Comisiei de la Veneția”, a precizat, la Chișinău, Andi Cristea (S&D), copreședintele Comitetului Parlamentar de Asociere UE - Republica Moldova, relatează Radio Chișinău.

Totodată, eurodeputatul român s-a arătat încrezător că Republica Moldova va primi asistența, deoarece a îndeplinit condițiile pentru obținerea primei tranșe.

În privința relațiilor dintre Chișinău și Bruxelles și a îndeplinirii angajamentelor pe care și le-a asumat R. Moldova, Andi Cristea a declarat că este o evoluție mixtă: anumite reforme au fost realizate, dar mai sunt și multe restanțe, printre care cele din domeniul justiției și combaterii corupției.