Socialiștii președintelui Igor Dodon au cele mai multe mandate - 35, în timp ce democrații lui Vlad Plahotniuc au 30. Blocul electoral ACUM va avea 26 de mandate.

Comisia Electorală Centrală din R. Moldova a aprobat duminică procesul-verbal privind totalizarea rezultatelor alegerilor parlamentare din 24 februarie. Documentul va fi transmis Curții Constituționale, care are la dispoziție cinci zile pentru validarea scrutinului, relatează IPN.

La alegerile parlamentare din 24 februarie au participat peste 1,4 milioane de alegători, dintre care peste 76.000 de alegători au votat în secțiile deschise peste hotare, iar peste 37.000 în secțiile deschise în stânga Nistrului.

Numărul mandatelor de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, 50 la număr, care au revenit concurenților electorali care au trecut pragul pe circumscripția națională, este de 18 mandate pentru PSRM, Blocul electoral ACUM – 14 mandate, PDM – 13, iar Partidul Politic Șor – 5 mandate.

În circumscripții uninominale, PSRM și PDM au obținut câte 17 mandate de deputat, Blocul electoral ACUM au câștigat alegerile în 12 circumscripții uninominale și Partidul Politic Șor - două mandate.

Printre cei care au reușit să învingă în circumscripții se numără și trei candidați independenți: Alexandr Oleinic, Viorel Melnic și Ion Groza.

Blocul ACUM nu va face coaliție în viitorul Parlament nici cu Partidul Democrat, nici cu Partidul Socialiștilor, a declarat co-președinta blocului, Maia Sandu, într-o emisiune la TV8. Ea a amintit în acest sens despre angajamentul semnat în ajunul alegerilor de PAS și PPDA. Liderul PPDA, Andrei Năstase, de asemenea exclude orice posibilitate de creare a unei alianțe cu PSRM sau PD.