Premierul Viorica Dăncilă susține că „drumul pro-european” al Republicii Moldova reprezintă „singura soluție care va da prosperitate cetățenilor moldoveni”.

Prim-ministrul român afirmă, într-un interviu difuzat sâmbătă de TVR 1, că pe perioada Președinției Consiliului Uniunii Europene, România va ajuta Republica Moldova pentru a implementa „reformele cerute la nivel european”, scrie Agerpres.

„Preluarea Președinției Consiliului Uniunii Europene trebuie să fie un semnal pe care îl dăm Republicii Moldova referitor la faptul că suntem foarte deschiși să îi sprijinim în reformele pe care le au de îndeplinit și în drumul lor proeuropean, fiind conștienți de faptul că drumul proeuropean este singura soluție care va da prosperitate cetățenilor moldoveni, dar și din punct de vedere al faptului că integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană apropie foarte mult România de Republica Moldova”, a spus Viorica Dăncilă.

„Dincolo de foaia de parcurs pentru implementarea proiectelor comune dintre cele două țări, România va ajuta Republica Moldova pentru a implementa reformele cerute la nivel european. Vom veni cu staff tehnic, vom vorbi despre aceste reforme, despre pașii făcuți de Republica Moldova la Bruxelles, astfel încât să facem cunoscută dorința Republicii Moldova de integrare și de a putea deveni, să spunem, avocatul Republicii Moldova atunci când vorbim de acest drum proeuropean”, a adăugat premierul român.

Ea menționează că relațiile dintre România și Republica Moldova trebuie dezvoltate nu doar „la nivel afectiv”, ci și pe plan economic și comercial.

„Am fost alături de Republica Moldova și suntem alături de Republica Moldova în ceea ce privește investițiile și aici vreau să remarc că, de la preluarea mandatului meu, Transgaz a preluat Vestmoldtransgaz, deci o investiție foarte importantă în România. Chiar acum două săptămâni, am semnat un acord de 150 de milioane de lei pentru conducta de gaz Iași-Ungheni. Deci, încercăm ca, prin obiectivele noastre, prin ceea ce înfăptuim, să aducem Republica Moldova cât mai aproape de noi și nu numai la nivel afectiv, pentru că acest lucru există și sunt convins că va exista. Sunt convinsă că inima românilor este alături de inima românilor din Republica Moldova, dar trebuie să concretizăm aceste lucruri și printr-o relație strânsă atât în plan bilateral, cât și economic și comercial”, precizează premierul.