Patru partide ar accede în Parlamentul Republicii Moldova, dacă alegerile ar avea loc zilele acestea, potrivit unui sondaj realizat de Institutul Republican Internațional (IRI), citat de Report.md.

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) ar acumula 32%, iar Partidul Democrat din Moldova (PDM), Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și Platforma Demnitate și Adevăr - câte 12%, arată sondajul.

Partidul Comuniștilor și „Partidul Șor” ar acumula câte 4% (sub pragul de accedere în Legislativ), „Partidul Nostru” - 2%, Partidul Liberal - 1%, iar Partidul Popular European din Moldova și Partidul Liberal Democrat din Moldova - mai puțin de un procent, scrie Report.md.

În Republica Moldova vor avea loc alegeri parlamentare în 24 februarie 2019.

În ceea ce privește popularitatea liderilor politici moldoveni, președintele pro-rus Igor Dodon și liderul pro-european (PPDA) Andrei Năstase sunt primii în top. Dodon se bucură de încrederea a 47% din cei intervievați, iar Năstase este considerat cel mai bun lider de 40%.

Pe următoarele poziții se regăsesc președinta PSRM, Zinaida Grecianîi, liderul comuniștilor, Vladimir Voronin, premierul Pavel Filip și președinta PAS, Maia Sandu.

Liderul PD, Vladimir Plahotniuc, care controlează momentan puterea, se numără printre politicienii cu cel mai mare anti-rating, fiind detestat de 70% din cetățeni. Mai prost decât el stau doar Iurie Leancă (72%) și Mihai Ghimpu (82%). 

Sondajul a fost realizat în perioada 11 septembrie-16 octombrie, pe un eșantion de 1.503 persoane și are o marjă de eroare de 2,5%. IRI este o organizație non-profit, cu sediul central la Washington, care are drept obiectiv promovarea libertăților și valorile democratice.