Dorin Chirtoacă, președintele Partidului Liberal din Republica Moldova, vorbește, într-un interviu pentru Deutsche Welle, despre apropiatele alegeri parlamentare și despre susținerea acordată în trecut de liberali oligarhului Vladimir Plahotniuc.

Întrebat de ce își devorează Vladimir Plahotniuc partenerii, Dorin Chirtoacă a declarat că acesta e "incapabil să urce el la nivelul lor": "Și atunci îi coboară pe toți mai jos de nivelul lui. Frustrarea lui e că a conștientizat că nu va fi iubit niciodată de oameni. La Nisporeni, acolo unde candidează pe circumscripție uninominală, a «omorât» tot ce i se putea opune. L-a băgat sub el și pe primarul Robu, care era de la PL, și a monopolizat acolo absolut tot. Se chinuie să devină erou național la Nisporeni ca să-și justifice în continuare aflarea în fruntea partidului".

Dorin Chirtoacă a explicat motivele pentru care Partidul Liberal a votat în 2016 guvernul controlat de Vlad Plahotniuc.

"Votul a fost în favoarea majorității parlamentare. Argumentul a fost că, în caz contrar, vor fi alegeri anticipate pe care le va câștiga partidul pro-rusului Dodon. Dodon simula opoziția – era în stradă cu Andrei Năstase și Maia Sandu. Ideea de a schimba PDM cu Partidul Socialiștilor, care să preia în totalitate majoritatea în Parlament și să aibă toată puterea, nu era o soluție. Asta ar fi însemnat să aruncăm în brațele Rusiei tot ce a mai rămas din Moldova. Prin urmare, s-a mers la limită în acea alianță chiar dacă se știa că vor fi consecințe negative pentru partid. Între timp, acel gest a permis developarea lui Dodon – am reușit să demonstrăm că el nu este deloc în opoziție față de Plahotniuc, ci în cârdășie. Și asta s-a văzut când au împărțit funcțiile de ambasadori, la MoldovaGaz, iar faptul că au votat împreună trecerea la sistemul mixt a pus capacul. Deci, sacrificarea ratingului PL de atunci, din ianuarie 2016, a permis developarea cârdășiei dintre ei".

Interviul integral, pe Deutsche Welle.