Deputați din Parlamentul European au criticat derapajele de la standardele democratice din Republica Moldova și intervenția politicienilor în sistemul judiciar.

Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European a dezbătut joi, 21 iunie, ultimele evoluții din Republica Moldova, informează Radio Chișinău, potrivit Agerpres.

Președinții și raportorii comisiei denunță derapajele de la standardele democratice în Republica Moldova și solicită încetarea imediată a intervenției politicului în sistemul judiciar și în desfășurarea alegerilor.

Potrivit unui comunicat al instituției europene, Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European „se arată foarte îngrijorată de decizia recentă a instanței de judecată de la Chișinău, care a decis, din motive dubioase și netransparente, să nu confirme legalitatea recentelor alegeri locale ale primarului Chișinăului”.

Parlamentul European subliniază că interferența politică în sistemul judiciar și desfășurarea alegerilor este contrară standardelor europene la care Republica Moldova a subscris, mai ales ca parte la Acordul de Asociere UE-Moldova.