Deputați din Parlamentul European au criticat derapajele de la standardele democratice din Republica Moldova și intervenția politicienilor în sistemul judiciar.

Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European a dezbătut joi, 21 iunie, ultimele evoluţii din Republica Moldova, informează Radio Chişinău, potrivit Agerpres.

Preşedinţii şi raportorii comisiei denunţă derapajele de la standardele democratice în Republica Moldova şi solicită încetarea imediată a intervenţiei politicului în sistemul judiciar şi în desfăşurarea alegerilor.

Potrivit unui comunicat al instituţiei europene, Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European „se arată foarte îngrijorată de decizia recentă a instanţei de judecată de la Chişinău, care a decis, din motive dubioase şi netransparente, să nu confirme legalitatea recentelor alegeri locale ale primarului Chişinăului”.

Parlamentul European subliniază că interferenţa politică în sistemul judiciar şi desfăşurarea alegerilor este contrară standardelor europene la care Republica Moldova a subscris, mai ales ca parte la Acordul de Asociere UE-Moldova.