Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat că singura soluție la criza din R. Moldova e organizarea de alegeri anticipate. El i-a dat instrucțiuni ambasadorului Daniel Ioniță să se vadă cu oligarhul Vlad Plahotniuc.

"România, ca stat membru care deține Președinția Consiliului UE, și susține ferm parcursul european al R. Moldova a făcut un apel la toate forțele politice să respecte procesul democratic și voința cetățenilor, exprimată prin vot la alegerile din februarie 2019. A fost un apel la calm și la reținere, precum și la dialog politic", a declarat ministrul de Externe, în cadrul unei conferințe la sediul MAE.

Bucureștiul crede că cetățenii R. Moldova au nevoie "de o soluție negociată politică care să asigure prosperitatea, continuarea reformelor și consolidarea parcursului european".

"Stabilitatea R. Moldova e esențială pentru continuarea parcursului său european, care s-a angajat să-l îndeplinească inclusiv prin reforme foarte serioase, privind statul de drept, privind buna guvernare, în conformitate, de altfel, cu angajamentele pe care și le-a asumat față de Uniunea Europeană, în baza Acordului de Asociere", a spus șeful diplomației, adăugând că România rămâne "ferm angajată" în susținerea parcursului european al R. Moldova. 

Meleșcanu a anunțat că a dat instrucțiuni ambasadorului român la Chișinău, Daniel Ioniță, să participe la întâlnirea organizată de președintele Igor Dodon, întâlnire la care au participat și alți diplomați. Ministrul a povestit că singurul care a vorbit a fost Igor Dodon, timp 15 minute.

Totodată, Meleșcanu i-a dat instrucțiuni ambasadorului să vorbească, tot astăzi, cu liderul PDM, Vlad Plahotniuc: "Din punctul nostru de vedere, credem că ar trebui și ei să fie implicați".

Ministrul de Externe a susținut că decizia Curții Constituționale a Moldovei, de dizolvare a Parlamentului, e una "foarte clară". 

"Deciziile Curții Constituționale, și în România, și în R. Moldova, sunt definitive și obligatorii, Guvernul, ca urmare a acestor decizii a desființat Parlamentul și, în același timp, se lucrează și la un nou guvern care să fie creat între PSRM și formațiunea politică ACUM", a mai spus Teodor Meleșcanu.

În opinia sa, singura soluție e întoarcerea la popor: "Alegerile pe 6 septembrie nu ar fi o problemă foarte mare, având în vedere că trei luni au trecut fără să se întâmple nimic. Vom face tot ce ne stă în putință, vom încerca să folosim cât mai mult și informațiile pe care le avem". Ulterior, ministrul a precizat că e vorba de o opinie personală.

Întrebat dacă România recunoaște Guvernul condus de Maia Sandu, Meleșcanu a răspuns: "Din punctul meu de vedere, din punct de vedere diplomatic, nu există o instituție a recunoașterii guvernelor. Singura modalitate în dreptul internațional e recunoașterea statelor".

La sediul MAE va avea loc o întâlnire între reprezentanții Ministerului, ai Guvernului și Administrației Prezidențiale "pentru a creiona o poziție coerentă și comună a tuturor autorităților statului român", astfel încât "să nu vorbim pe limbi diferite".