Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a afirmat, la Reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe din statele participante OSCE, că soluționarea conflictului din Republica Moldova este o prioritate majoră pentru România.

Potrivit unui comunicat de presă al MAE, Meleșcanu a reconfirmat sprijinului pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și impulsionarea acțiunii OSCE în soluționarea conflictelor prelungite din regiunea Mării Negre.

Ministrul Teodor Meleșcanu a arătat că soluționarea conflictului din Republica Moldova rămâne o prioritate majoră pentru România, reconfirmând astfel sprijinul pentru negocierile în format 5+2, ca unic cadru care garantează transparența și legitimitatea unei soluții durabile, bazate pe respectarea deplină a suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova.

De asemenea, ministrul a susținut funcționarea corespunzătoare a mecanismelor și instituțiilor autonome ale OSCE, precum și a prezențelor în teren ale organizației și a reiterat sprijinul României pentru promovare.

+++

Teodor Meleșcanu a participat, în perioada 8-9 iulie 2019, la Reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe din statele participante OSCE, organizată în Slovacia. Obiectivul reuniunii a fost dezbaterea perspectivelor securității europene, dar și aprofundarea rolului OSCE în abordarea provocărilor actuale.