Moldova Ucraina şi Georgia vor să afle de la Parlamentul European care sunt șansele de aderare la Ununea Europeană, potrivit unei declarații comune, semnată de președinții parlamentelor celor trei state.

"Noi, Parlamentele Georgiei, Republicii Moldova și Ucrainei îndemnăm Parlamentul European să adopte o Rezoluție înainte de Summitul Parteneriatului Estic, exprimând sprijinul politic și reafirmând apelul adresat Consiliului European pentru deschiderea perspectivei de aderare privind cele trei țări asociate în conformitate cu Articolul 49 al Tratatului Uniunii Europene", se arată în declarația comună a celor trei țări, relatează Agora.md.

Liderul Legislativului de la Chişinău, Andrian Candu, a precizat că această declarație comună poate fi tratată și ca o cerere de aderare din punct de vedere politic. Mai mult, șeful Parlamentului crede că, în condițiile în care reformele vor continua în același ritm, Republica Moldova ar putea depune cererea de aderare la UE anul viitor.

"Consider că în ritmurile pe care le-am început în 2016 și continuăm în 2017, dacă vom avea rezultate la implementarea reformelor, aș merge pe ideea că, în 2018, am putea fi capabili și eligibili ca să depunem cererea de aderare. Sper mult să o facem până la alegerile parlamentare din 2018", a spus Candu.

Declaraţia va fi trimisă săptămâna aceasta Parlamentului European.