Ministrul de Interne, Andrei Năstase, a cerut Procuraturii Generale suspendarea provizorie din funcție a judecătorilor Curții Constituționale, tragerea la răspundere a acestora și ridicarea imunității parlamentare a deputatului Vlad Plahotniuc.

”Sesizez procurorul general asupra săvârșirii de către judecătorii Curții Constituționale: Poalelungi Mihai, Apolschi Raisa, Artur Reșetnicov, Gurin Corneliu, Băieșu Aurel și Zaporojan Veaceslav a infracțiunii de tentativă de uzurpare a puterii în stat. În această privință, menționez că în perioada 7  – 9 iunie 2019 judecătorii menționați au aprobat decizii, hotărâri și avize contrare prevederilor Constituției Republicii Moldova cu scopul de a-i permite numitului Plahotniuc Vladimir și a grupării criminale conduse de acesta să se mențină abuziv la putere, precum și de a asigura o legalitate așa-zisului guvern condus de Filip Pavel”, solicită Andrei Năstase, potrivit Report.md.

Ministrul de Interne consideră că acțiunile judecătorilor Curții Constituționale au condus la instaurarea dualității puterii și, în consecință, a unei crize, ceea ce a afectat și extrapolat întreaga societate.

”Autoritățile apărute ca rezultat al efectelor produse de deciziile ilegale emânate de Curte, au încercat să schimbe starea de lucruri existentă, au emis acte de dizolvare a Parlamentului, au stabilit alegeri anticipate, au înstrăinat bunuri, etc., existând, practic, o preluare ilegală și abuzivă a puterii în stat, prin anihilarea puterii legislative și suprimarea Guvernului legal constituit”, explică ministrul.

”Având în vedere că numitul Plahotniuc Vladimir deține, momentan, calitatea de deputat, solicit inițierea, de urgență, a procedurilor de ridicare a imunității acestuia și de a obține acordul forului legislativ pentru investigarea penală a sa”, mai menționează Năstase.

Vladimir Plahotniuc a postat luni un mesaj pe Facebook în care recunoaște că a părăsit Republica Moldova (presa din R. Moldova scrie că prin regiunea transnistreană).