Premierul Pavel Filip face, în perioada 2-6 mai 2018, o vizită la Bruxelles, unde participă la cea de-a patra reuniune a Consiliului de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană.

UPDATE

După Consiliul de Asociere, Pavel Filip a declarat că Guvernul pe care-l conduce va face ”tot posibilul pentru a face alegerea europeană a țării cu adevărat ireversibilă”.

”În pofida tuturor problemelor cu care se confruntă țara și societatea noastră, noi continuăm să avansăm ferm pe calea asocierii politice și integrării economice în UE. Deși suntem într-un an electoral, intenția noastră este de a promova reforme cu ritm mai sporit”, a declarat Pavel Filip.


În cadrul reuniunii au fost abordate progresele privind implementarea Acordului de Liber Schimb. Astfel, în 2017 economia a crescut cu 4,5%, iar exporturile - cu aproape 20%. Din totalul de exporturi, 65% merg spre Uniunea Europeană.

”Aceste evoluții pozitive au permis autorităților de la Chișinău să solicite majorarea cotelor pentru exportul de struguri de masă, prune și cireșe pe piața europeană. Pe dimensiunea economică, au fost trecute în revistă și reformele în sectorul energetic și în cel al transporturilor”, precizează Executivul.

Încă două condiții pentru prima tranșă de bani europeni

Comisarul Johannes Hahn a anunțat că, pentru a primi prima tranșă din asistența macrofinanciară, Republica Moldova urmează să mai îndeplinească două condiții: Autoritatea Națională de Integritate să devină pe deplin funcțională și să fie adoptat un buget suplimentar pentru ca instituțiile anticorupție să poată funcționa.

Prima tranșa ar putea sosi în R. Moldova în luna iulie sau în toamnă. 

Filip nu e de aceeași părere. El a precizat, în întâlnirea cu comisarul pentru Afaceri Economice, Pierre Moscovici, că Republica Moldova a îndeplinit condiționalitățile pentru alocarea primei tranșe din asistența macrofinanciară și că implementarea condiționalităților pentru tranșele 2 și 3 sunt, de asemenea, la un nivel avansat.

”Guvernul va acorda prioritate îndeplinirii acestor măsuri, pentru a demonstra încă o dată angajamentul său pro-european și centrarea pe rezultate”, a spus Pavel Filip.

Prioritatea Guvernului moldovean

În cadrul întâlnirii cu șefa diplomației europene, Federica Mogherini, premierul de la Chișinău a declarat că implementarea în totalitate a Acordului de Asociere R. Moldova - UE este o prioritate a Guvernului și până acum s-a reușit atingerea mai multor rezultate, iar autoritățile sunt hotărâte să îndeplinească integral prevederile Acordului. 

”Anul 2018 este un an electoral și suntem nu doar motivați să depunem toate eforturile pentru a demonstra cetățenilor beneficiile Acordului de Asociere, dar trebuie să fim foarte vigilenți la orice posibile tentative de influențare și implicare din exterior”, a afirmat Pavel Filip. 

Premierul și-a exprimat speranța că forțele politice pro-europene vor da dovadă de maturitate și vor ști să protejeze progresele înregistrate în procesul de integrare europeană în cadrul alegerilor parlamentare de anul acesta.



Federica Mogherini a încurajat - potrivit unui comunicat al Guvernului moldovean - autoritățile de la Chișinău să continue implementarea reformelor, menționând că Uniunea Europeană va oferi asistența necesară pentru realizarea proiectelor economice și sociale orientate spre îmbunătățirea nivelului de trai al cetățenilor Republicii Moldova. 

+++

”Uniunea Europeană continuă să susțină Republica Moldova în combaterea provocărilor la adresa securității naționale și în procesul de reglementare transnistreană. Despre aceste provocări, dar și despre evoluția țării noastre în implementarea Acordului de Asociere am discutat împreună cu Înaltul Reprezentant al UE pentru politica externă și de securitate, Federica Mogherini, azi, în Bruxelles”, a scris joi, pe Facebook, premierul Pavel Filip. 

În cadrul reuniunii vor fi discutate progresele în realizarea agendei de reforme prevăzute de Acordul de Asociere, inclusiv pe dimensiunea justiției, combaterii corupției, alinierii cadrului normativ la standardele europene, îmbunătățirii mediului de afaceri și în vederea susținerii dezvoltării societății civile, anunță Guvernul de la Chișinău.

De asemenea, Consiliul va aborda evoluțiile înregistrate în cadrul Zonei de Liber Schimb Complex și Cuprinzător (DCFTA) și aspectele cooperării economice între UE și Republica Moldova.

În marja Consiliului de Asociere, premierul Pavel Filip va mai avea întrevederi și cu alți  oficiali europeni, precum comisarul european pentru Politica Europeană de Vecinătate și Negocieri de Extindere, Johannes Hahn, și comisarul pentru Afaceri Economice și Financiare, Impozitare și Vamă, Pierre Moscovici.

Vineri, premierul moldovean va fi primit de președintele Consiliului European, Donald Tusk, discuțiile urmând să se axeze pe rezultatele obținute de Executivul de la Chișinău în promovarea reformelor și prioritățile de dezvoltare ale R. Moldova pentru perioada următoare.