În această instituție vor învăța 30 de elevi proveniți din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina.

Începutul anului școlar a fost marcat de inaugurarea oficială a școlii europene de la Tbilisi de către comisarul european Johannes Hahn și premierul Georgiei, Mamuka Bakhtadze.

Prima școală europeană a Parteneriatului se numără printre cele 20 de acțiuni concrete pe care Parteneriatul Estic și-a propus să le realizeze până în 2020.

"E un proiect care îmi este drag și care marchează o nouă etapă în cadrul cooperării UE cu partenerii săi estici. Oferind tinerilor accesul la un învățământ de calitate, investim în viitorul lor și în viitorul țărilor lor, dar și în viitorul parteneriatului nostru puternic și durabil. Inaugurarea școlii ilustrează, totodată, voința noastră de a transpune în practică cele 20 de acțiuni concrete pe care ni le-am fixat pentru 2020, care sunt elemente centrale ale Parteneriatului estic și care vor aduce beneficii tangibile cetățenilor", a declarat
Johannes Hahn, comisarul pentru politica europeană de vecinătate și negocieri privind extinderea.

La Summitul Parteneriatului Estic din noiembrie 2017, toate statele membre ale UE și cele șase țări ale Parteneriatului Estic au susținut ideea înființării unei școli europene drept o prioritate absolută și ca parte a angajamentului de a consolida sprijinul în favoarea tinerilor și a învățământului din regiune.

Școala se numără printre cele 20 de acțiuni concrete de realizat până în 2020 care au fost aprobate de către lideri la ultimul summit și se înscrie, totodată, într-un pachet mai larg de sprijin pentru tineret, în valoare de 340 de milioane de euro.

Programul unic oferit de școala europeană a Parteneriatului Estic, la încheierea căruia elevii primesc o diplomă de absolvire, combină excelența academică și predarea specializată, inspirată din sistemul școlilor europene.

La cursuri vor participa elevi cu vârste de 16 ani și 17 ani, într-un mediu multilingv și multicultural, menit să le permită să își lărgească și să își aprofundeze cunoștințele despre Europa și Uniunea Europeană. În plus, acești tineri vor avea acces la un program extrașcolar bogat și vor avea șansa de a participa la conferințe la nivel înalt pe teme legate de Uniunea Europeană. Elevii vor primi la absolvire o diplomă de bacalaureat internațional în studii europene. (Sursa: Comisia Europeană)