Noul procuror general interimar al Republicii Moldova, Dumitru Robu, a dispus inițierea unei cauze penale pe faptul uzurpării puterii de stat de către fosta guvernare, controlată de PDM și oligarhul Vlad Plahotniuc.

În perioada 8–14 iunie 2019, Moldova a avut două guverne, fostul guvern, condus de exponentul PDM Pavel Filip, refuza să plece chiar dacă noul Guvern, condus de Maia Sandu, fusese învestit. La un moment dat, urmare a unei hotărâri (anulate ulterior) a Curții Constituționale de suspendare a șefului statului Igor Dodon, Filip semnase, în calitate de președinte interimar, chiar și un decret de dizolvare a noului Parlament și a stabilit data alegerilor parlamentare anticipate, notează Report.md.

La 18 iunie 2019, noul ministru de Interne, Andrei Năstase, a depus un denunț la Procuratură prin care cerea procurorului general ridicarea imunității deputatului democrat, Vlad Plahotniuc, care i-ar fi determinat pe magistrații Curții Constituționale să comită ilegalități.

Cu două săptămâni în urmă, fostul procuror general interimar, Igor Popa, a emis o ordonanță de refuz în pornirea urmăririi penale pe motiv că „nu există fapta infracțiunii de uzurpare a puterii de stat”. Noua guvernare l-a acuzat atunci pe procuror de complicitate cu fostul regim oligarhic și, urmare a unei modificări la Legea Procuraturii, Popa a fost înlocuit. Mai mult, ministrul de Interne, Andrei Năstase, autorul denunțului privind uzurparea puterii de stat, l-a acuzat pe Popa că ar fi încercat să mușamalizeze dosarul și chiar că ar exista suspiciuni că ar fi luat mită pentru a obstrucționa ancheta. Procuratura verifică acum și această informație.

S-au inversat rolurile. PDM se declară persecutat de Procuratură

Fostul partid de guvernământ (PDM) condamnă decizia Procuraturii Generale privind inițierea dosarului penal pentru uzurparea puterii de stat. Democrații califică acțiunile Procuraturii ca fiind „un nou atac la adresa PDM” prin care s-ar urmări scoaterea partidului condus până nu demult de Plahotniuc (care a fugit din țară) în afara legii.

„Din dorința orbitoare de răzbunare, guvernarea PSRM-ACUM intenționează să persecute democrații, până la scoaterea PDM în afara legii, astfel că principala formațiune de opoziție să nu poată participa la alegerile locale generale, dar și la alegerile parlamentare anticipate în câteva circumscripții”, menționează PDM.

De asemenea, PDM a adresat un apel misiunilor diplomatice în care a reclamat „un șir de abuzuri și presiuni din partea noii guvernări”, cerând diplomaților să intervină „pentru a readuce actuala guvernare în câmpul constituțional”. PDM a anunțat totodată că așteaptă ordonanța Procuraturii de inițiere a dosarului penal privind uzurparea puterii de stat pentru a o ataca în instanța de judecată.

Legislația penală moldovenească prevede pedeapsă cu privarea de libertate pe un termen de la 10 la 15 ani pentru uzurparea puterii de stat.

Demersul Procuraturii Generale a coincis cu o întâlnire pe care a avut-o ministrul de Interne, Andrei Năstase, cu procurorul general interimar și cu șeful Serviciului de Informații și Securitate, cărora le-a cerut să nu accepte nici un fel de ingerință politică în activitatea lor. Năstase a spus că întâlnirea a avut loc pentru a marca „momentul unui nou început pentru statul de drept”.

Mandat de arest pe numele lui Plahotniuc

Tot luni, 5 august, Judecătoria regiunii Tversk din Moscova a emis mandat de arest din oficiu pe numele fostului lider PDM, Vlad Plahotniuc. Solicitarea a venit din partea Ministerului rus de Interne, care îl cercetează pe Plahotniuc pentru implicare în spălătoria rusească de bani (ar fi vorba de peste 37 miliarde de dolari). Potrivit anchetatorilor ruși, Plahotniuc s-ar afla pe teritoriul SUA – informație confirmată și de Chișinău).

Vlad Plahotniuc și fostul deputat democrat Constantin Țuțu sunt învinuiți în 28 de cazuri de contrabandă și de trafic de droguri în proporții deosebit de mari. Plahotniuc este acuzat și de organizarea unor rețele criminale care fac trafic cu hașiș din Africa de Nord spre țările CSI. Fostul lider al PDM, care a părăsit Republica Moldova imediat ce formațiunea sa a renunțat la putere în favoarea actualei coaliții PSRM-ACUM, mai este cercetat în Rusia într-un dosar ce îl vizează și pe controversatul om de afaceri Veaceslav Platon pentru implicare în operațiuni valutare ilegale în proporții deosebit de mari. Avocata lui Plahotniuc susține că „persecuția sa în Rusia este de natură politică”.

Anterior, în cadrul unei emisiuni televizate, ambasadorul SUA în Republica Moldova, Dereck J. Hogan, a spus că extrădarea lui Plahotniuc este „în totalitate posibilă”: „Dacă Guvernul SUA va primi această solicitare de extrădare, ea va fi analizată în fond și, în cazul în care concluzia va fi că această persoana va trebui să fie extradată în țara de origine, acest lucru se poate întâmpla”, a spus Hogan.

Ilan Șor, căutat de Interpol

Și tot luni, 5 august, șeful Interpol Moldova, Viorel Țentiu, a confirmat că Ilan Șor, principalul figurant în dosarul jafului bancar de 1 miliard de dolari, a fost anunțat în căutare internațională, după ce a reușit să fugă din Moldova deși era condamnat de prima instanță și avea interdicție de a părăsi țara. Una din companiile acestuia deține Aeroportul Internațional Chișinău și, potrivit Procuraturii Generale a Republicii Moldova, împreună cu mai multe persoane, ar fi traversat frontiera de stat prin Aeroportul Internațional Chișinău, în calitate de pasageri ai unor curse charter, fără a trece controlul vamal și cel de frontieră. Pe acest caz procurorii au demarat, vineri, două cauze penale pentru neglijență în serviciu și abuz în serviciu.

Potrivit presei de la Chișinău, Șor s-ar ascunde în Israel, el având și cetățenia acestui stat care nu-și extrădează cetățenii. „Persoana este deja anunțată în căutare internațională prin canalele Interpol pentru arest și extrădare. Rămâne ca autoritățile din fiecare stat membru - 195 de state - să reușească să identifice persoana și să o localizeze. După aceea vom comunica cu statul respectiv, pentru a reuși aducerea acestuia acasă”, a menționat Țentiu.

La mai bine de o lună de la schimbarea puterii, instituțiile publice din Republica Moldova continuă să fie curățate de șefi care au deservit fosta guvernare. Deputatul blocului ACUM, Dumitru Alaiba, a anunțat că următorii pe listă sunt președintele Curții de Conturi, Marian Lupu (fost lider PDM, care i-a cedat funcția lui Plahotniuc) și Viorel Chetraru (fost șef al Centrului Național Anticorupție din perioada jafului bancar), actualmente membru al Curții de Conturi. Alaiba le-a sugerat celor doi să plece de bună voie, altfel vor fi demiși.