Republica Moldova, Venezuela și Procesul de Pace din Orientul Mijlociu sunt principalele teme de discuție de pe agenda miniștrilor de externe din Uniunea Europeană.

La reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE) de luni, de la Bruxelles, din partea României participă Teodor Meleșcanu.

În marja CAE, miniștrii vor avea un dejun de lucru la care sunt invitați să participe și miniștrii de externe din Palestina, Egipt, Iordania, Maroc, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, precum și Secretarul General al Ligii Statelor Arabe, anunță MAE.

Înaintea Consiliului Afaceri Externe, România și Franța vor organiza cea de-a XII-a reuniune a Grupului pentru Acțiunea Europeană a Republicii Moldova, la care a fost invitat să participe și ministrul moldovean de Externe, Tudor Ulianovschi.

Reuniunea, prezidată de ministrul Teodor Meleșcanu, a confirmat interesul partenerilor europeni față de evoluțiile din Republica Moldova, participanții salutând angajamentul Chișinăului de a continua procesul de reforme necesare în parcursul său european. Totodată, discuțiile au evidențiat așteptările statelor membre UE în privința accelerării și aprofundării reformelor asumate de autoritățile Republicii Moldova. 

Conform MAE, Meleșcanu a evidențiat, în intervenția sa, progresele pe care Republica Moldova le-a înregistrat în numeroase domenii, precum și zonele în care sunt necesare eforturi suplimentare: ”Rămân încrezător că, indiferent de provocările care pot apărea, Republica Moldova va continua să urmeze, cu hotărâre, calea reformelor, construind pe baza a ceea ce a realizat deja și aducând beneficii directe cetățenilor. Este, însă, evident că Republica Moldova nu va putea realiza singură obiectivele sale europene, având nevoie de încurajarea și sprijinul UE pe tot parcursul procesului de reformă”.