Procurorul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, și-a dat demisia, a precizat pentru IPN de ofițerul de presă al Procuraturii generale, Maria Vieru.

Ofițerul de presă Maria Vieru a susținut că cererea de demise a fost primită săptămâna trecută și că, în acest moment, nu poate comunica care au fost motivele invocate de Viorel Morari.

Contactată de IPN.md, ofițerul de presă al Procuraturii Anticorupție, Mihaela Tarlapan, a declarat că Viorel Morari se află în concediu.

Cererea de demisia a șefului Procuraturii Anticorupție vine după ce în spațiul public din R. Moldova au apărut o serie de acuzații legate de persoana sa, scrie Agora.md.

Recent, mai multe instituții media au primit e-mail-uri texte cu acuzații la adresa lui Morari. 
Într-unul dintre ele, procurorul este acuzat de colaborare cu „hoțul în lege” Grigore Caramalac, alias „Grișa Bulgaru”.

Un alt mesaj îl portretizează pe Viorel Morari ca fiind unul dintre „procurorii controlați de liderul PDM, Vlad Plahotniuc”.

„Având mandat de la «împărat», procurori precum Viorel Morari, pur și simplu își bat joc de oameni și fac ce vor ei. Din păcate, despre asemenea lucruri la noi nu se vorbește din mai multe considerente. Unii pur și simplu se tem să deschidă gura, deoarece au încercat alții înaintea lor, iar procurori, precum Viorel Morari, au avut grijă să-i închidă, pe unii la propriu”, se arată într-un mesaj care se referă la nume concrete de persoane și afaceri.

La scurt timp după răspândirea acestor e-mail-uri, Procuratura Anticorupție a transmis un comunicat de presă, în care afirmă că mesajele sunt rău intenționate și au „scopul evident de a denigra imaginea instituției”:

„Viorel Morari a sesizat Procurorul General pentru a dispune verificări la nivelul Inspecției procurorilor în vederea elucidării pretinselor fapte imputate. De asemenea, la 26.04.2019 a fost trimisă, prin poștă, către Autoritatea Națională de Integritate, solicitarea de a verifica din oficiu existența sau lipsa încălcărilor regimului conflictului de interese. Procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție califică alegațiile invocate drept o ingerință în actul justiției și o încercare de intimidare a organului de urmărire penală. Or, autorii «opiniilor» exprimate acționează în interesul unor persoane investigate penal de către procurorii anticorupție”.