Inițiativa legislativă a Partidului Democrat, care prevede introducerea vectorului integrării europene în Constituția Republicii Moldova, a fost respinsă joi în Parlamentul de la Chișinău, relatează IPN.md.

Proiectul a fost votat de 54 de deputați, pentru promovarea unei inițiative constituționale fiind necesare 67 de voturi, transmite IPN.md.

Președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a declarat că fracțiunea PL nu participă la vot, deoarece acțiunea din Parlament seamănă mai mult cu un show decât cu dorința de a face schimbări.

Vadim Pistrinciuc, deputat al Partidului Liberal Democrat, a îndemnat guvernarea să revină la implementarea Acordului de Asociere cu UE și a spus că PLDM nu participă la vot atât timp cât guvernarea încalcă Acordul de Asociere.

Vladimir Voronin, liderul Partidului Comuniștilor, a declarat că nici fracțiunea PCRM nu participă la vot deoarece introducerea sintagmei de integrare europeană în Constituție va diviza și mai mult societatea.

Deputatul socialist Vlad Batrîncea a declarat că introducerea vectorului european în Constituție va scoate în afara legii partidele cu o altă opțiune geopolitică  și va submina garanțiile privind libertatea de exprimare.

Deputatul democrat Marian Lupu a declarat că sintagma propune un model de dezvoltare politică, economică, socială: "Păcat că partidele așa-spuse proeuropene au părăsit sala. Integrarea europeană nu se face la Bruxelles și state membre, ci aici, în Moldova”.

După respingerea proiectului, președintele Parlamentului, Andrian Candu, a spus că prin gestul PL și PLDM de a nu vota inițiativa acestea au întors spatele Uniunii Europene, iar alegătorii trebuie să ia acest lucru în considerare.