Săptămâna aceasta două delegații ale Parlamentului European și una a Consiliului Europei se vor afla în R. Moldova în misiuni de evaluare.

Eurodeputatul român Siegfried Mureșan (PPE) va conduce, în perioada 3 - 6 aprilie, o delegație a Comisiei pentru bugete a Parlamentului European în Republica Moldova care va evalua eficacitatea cheltuirii fondurilor europene acordate Chișinăului.

În aceeași perioadă, în R. Moldova se va afla o delegație a Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European, care va evalua implementarea Acordului de asociere UE - Republica Moldova. Din această delegație fac parte mai mulți eurodeputați români, printre care Andi Cristea (S&D).

Din delegația Comisiei pentru buget mai fac parte eurodeputații José Manuel Fernandes (Portugalia), Jan Olbrycht (Polonia), Eider Gardiazabal Rubial (Spania) și Bernd Kölmel (Germania).

Europarlamentarii vor avea numeroase întâlniri, inclusiv cu președintele moldovean, Igor Dodon. (Agenda completă, aici)

Pe 5 aprilie, Parlamentul de la Chișinău va găzdui Reuniunea Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova - UE, unde va fi adoptată o declarație ce va conține recomandări adresate autorităților moldovene și structurilor europene, informează agenția IPN, preluată de Agora.md.

Cu acest prilej, deputații moldoveni și europarlamentarii vor face un schimb de opinii cu privire la relațiile UE - Republica Moldova și cu privire la evoluțiile înregistrate în privința implementării Acordului de Asociere și a reformelor în diferite domenii.

Obligațiile față de Consiliul Europei

În următoarele trei zile la Chișinău se vor afla oficialii europeni Egidijus Vareikis și Maryvonne Blondin, responsabilii de monitorizare a reformelor și evaluarea obligațiilor asumate de de Republica Moldova față de Consiliul Europei, relatează IPN, preluată de Agora.md.

Cei doi oficiali se vor documenta în mod special cu privire la pregătirea alegerilor parlamentare și modificările legislative referitoare la democrație, statul de drept și drepturile omului.

Agenda vizitei include întrevederi cu președintele Parlamentului, Andrian Candu, dar și discuții la Guvern, Președinție, Centrul Național Anticorupție, Comisia Electorală Centrală, Banca Națională a Moldovei, Consiliul Coordonator al Audiovizualului, Procuratura generală, Curtea Constituțională și cu societatea civilă.