La 514 ani de la moartea lui Ștefan cel Mare, președintele R. Moldova, Igor Dodon, l-a folosit pe domnitor pentru a-și justifica preferința pentru ruși.

Într-o postare pe Facebook, președintele Igor Dodon a susținut că moldovenii sunt ”datori să păstrăm cu sfințenie tot patrimoniul lăsat nouă de Ștefan: identitatea moldovenească, statalitatea, Ortodoxia și relațiile de prietenie cu Rusia”. 

Contactat de Agora.md, istoricul Ion Varta l-a contrazis pe președintele R. Moldova: ”Igor Dodon interpreteză totul prin prisma omului politic, dar lucrurile stau un pic altfel. Problema este că nu cunoaștem istoria, domnul președinte este probabil bun în economie, în politică dar în ceea ce ține de istorie trebuie să se consulte cu specialiști consacrați”.

Varta a explicat că în secolul al XV-lea, Rusia avea forma unui cnezat moscovit la o depărtare enormă față de Moldova, astfel că nu se poate vorbi despre prietenie între cele două popoare.

”Ștefan cel Mare nu avea nici un dubiu în privința apartenenței Moldovei la întreg neamul românesc. Atunci când încercăm să falsificăm, să fabulăm, creăm un eveniment caraghios. Se găsesc oameni politici care falsifică și denaturează în beneficiul lor. Trebuie să lăsăm baltă aceste speculații și să ne informăm corect asupra adevărurilor istorice”, a precizat istoricul.