Parlamentul European a aprobat suspendarea asistenței financiare pentru Moldova, urmare a invalidării de către justiția moldovenească a alegerilor locale anticipate din Chișinău și a neglijării recomandărilor Comisiei de la Veneția.

Parlamentul European condamnă cu fermitate decizia de invalidare a rezultatelor alegerilor locale de către Curtea Supremă de Justiție „pe motive dubioase și netransparente, care au subminat în mod semnificativ integritatea procesului electoral”, se menționează în rezoluția aprobată.

La acest subiect se va putea reveni, potrivit documentului aprobat de europarlamentari, abia după alegerile parlamentare preconizate pentru sfârșitul acestui an și numai după validarea alegerilor locale din Chișinău. O altă condiție este să aibă loc „investigații concrete cu rezultate palpabile” în ceea ce privește frauda bancară de la sfârșitul anului 2014 cu urmărirea penală a celor care au furat banii poporului.

„Este cea mai dură rezoluție despre Moldova adoptată de Parlament în ultimii 10 ani. Trebuie să scoatem Moldova din fundătura în care a fost dusă. Cetățenii Republicii Moldova merită o viață mai bună”, a comentat eurodeputatul român (PPE) Siegfried Mureșan.

Prin documentul aprobat, Parlamentul European își exprimată solidaritatea cu miile de protestatari, dar și profunda îngrijorare cu privire la deteriorarea standardelor democratice în Republica Moldova. Potrivit eurodeputaților, decizia justiției de a invalida alegerile a fost puternic influențată politic și reprezintă un exemplu de capturare a statului.

Mai multe reacții de pe scena politică din Republica Moldova, pe site-ul colegilor de la Report.md