Comisia Europeană a dispus joi alocarea unei tranșe de 30 de milioane de euro din programul de asistență macro-financiară pentru Republica Moldova.

Aceasta este prima din cele trei tranșe programate în programul de asistență macro-financiară adoptat încă din septembrie 2017.

Fondurile nu au fost însă distribuite până acum, după ce Uniunea Europeană a reclamat deteriorarea statului de drept în Republica Moldova, sub guvernarea anterioară.

Comisia Europeană a considerat însă că guvernul de la Chișinău și-a îndeplinit angajamentele asumate în relație cu UE, inclusiv măsuri de combatere a corupției și spălării banilor și reforme în domeniul energetic și sectorul financiar și aplicarea unor măsuri de îmbunătățire a condițiilor de afaceri.

UE va continua să monitorizeze evoluția din Moldova pentru a vedea dacă vor fi îndeplinite și condițiile pentru următoarele tranșe.

Programul de macro-asistență are o valoare totală de până la 100 de milioane de euro și are drept scop acoperirea nevoilor de finanțare externă a Republicii Moldova, dar și implementarea unor reforme structurale ambițioase, notează Comisia Europeană.

O treime din cele 30 de milioane de euro alocate de UE sunt fonduri nerambursabile, iar restul sunt împrumuturi.