Comisia Europeană a reluat marți sprijinul bugetar acordat Republicii Moldova, după o suspendare de aproape doi ani cauzată de deciziile luate la Chișinău care au condus la deteriorarea statului de drept.

Comisia a alocat marți 14,54 milioane de euro pentru a susține punerea în aplicare a Acordului de liber schimb UE-Moldova, finanțarea programelor de educație și formare profesională și punerea în aplicare a Planului de acțiune pentru liberalizarea regimului de vize.

„Pachetul de astăzi este un semn clar al sprijinului acordat de UE Republicii Moldova și cetățenilor săi. Acesta este, de asemenea, o dovadă a aprecierii acțiunilor deja întreprinse și o încurajare adresată autorităților să-și continue eforturile, în special în ceea ce privește consolidarea statului de drept și a democrației și lupta împotriva corupției. UE se angajează ferm să sprijine și să însoțească Republica Moldova pe această cale a reformei,” a declarat Johannes Hahn, comisarul pentru politica europeană de vecinătate și negocieri privind extinderea.

UE consideră că Republica Moldova, prin guvernul recent învestit, a făcut suficiente progrese pentru a permite reluarea ajutorului financiar, după o suspendare de aproape doi ani ca urmare a deteriorării situației din țară în ceea ce privește statul de drept. 

Comisia a notat că noul guvern și-a exprimat în mod ferm angajamentul de a pune în aplicare agenda de reforme prevăzută în Acordul de asociere dintre UE și Republica Moldova și a identificat lupta împotriva corupției ca prioritate absolută a programului său.

La rândul său, Parlamentul de la Chișinău a început să lucreze la o nouă agendă legislativă. Printre primele decizii luate s-a numărat inițiativa legislativă de anulare a sistemului electoral mixt anterior și punerea în aplicare a recomandărilor Comisiei de la Veneția. Parlamentul a instituit, de asemenea, o comisie de anchetă privind frauda bancară din 2014 și a adoptat decizii de sprijinire a depolitizării instituțiilor statului și de combatere a corupției.

În plus, notează UE, noile autorități s-au angajat să se asigure că alegerile locale, ce vor fi organizate în 20 octombrie, se vor desfășura în mod credibil, transparent și favorabil incluziunii.

O altă informație pozitivă a fost reluarea relațiilor cu Fondul Monetar Internațional și acordul tehnic dintre guvernarea de la Chișinău și misiunea FMI cu privire la cea de a patra și cea de a cincea revizuire din cadrul programului economic sprijinit de Fond.