În 1 mai 2004, Cehia, Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia și Ungaria deveneau state membre ale Uniunii Europene.

„În urmă cu 15 ani, în această zi, 10 țări și-au ocupat locul de drept în inima uniunii noastre”, a declarat președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. „Am profitat de acel moment unic și am reconciliat istoria Europei cu geografia”, a adăugat șeful executivului european, care a insistat că rămâne „un fan înflăcărat” al extinderii.

Donlad Tusk, președintele Consiliului European și fost premier al Poloniei, a scris pe Twitter că, „pentru noi, în acele zile, Europa era într-adevăr un simbol al libertății, standardelor înalte, prosperității, modernității și securității”. „N-am fost niciodată dezamăgiți”, a adăugat Tusk.

Dar aceste declarații nu pot ascunde faptul că UE nu aniversează în niciun fel ampla extindere din 2004, după cum nu a marcat în mod special nici aniversarea, în 1 ianuarie 2017, a unui deceniu de la aderarea României și Bulgariei. Calendarul Comisiei Europene pentru data de 1 mai nu include nici măcar o conferință pe tema extinderii, și nici Comisia, nici Parlamentul European și nici Consiliul nu au publicat pe site vreun comunicat de presă care să marcheze această aniversare.

Cu câteva săptămâni înainte de alegerile pentru Parlamentul European, unde populiștii sunt așteptați să câștige teren masiv, una dintre temele de dezbatere din vest fiind chiar prezența „masivă” a muncitorilor din est, Bruxelles-ul nu a vrut să le mai dea apă la moară.

Mai mult, noii veniți au început să pună probleme establishment-ului din capitala Europei. Polonia și Ungaria sunt deja vizate de procedurile Articolului 7 din tratatul UE care poate duce la suspendarea dreptului de vot a unui stat membru pentru încălcarea valorilor Uniunii și a statului de drept. La zece ani de la aderare, România și Bulgaria sunt încă sub umbrela Mecanismului de Cooperare și Verificare și nici nu au intrat în spațiul Schengen, ba mai mult criticile Comisiei la adresa schimbărilor legislative din România s-au intensificat.

Și în țările din est populiștii și extremiștii câștigă teren, iar mișcările anti-europene au tot mai mulți susținători, în pofida beneficiilor evidente pe care le-au avut aceste state de când au intrat în UE.

De altfel, un comisar european a spus miercuri, chiar la Varșovia, că Polonia trebuie să înceteze să mai trateze Uniunea Europeană ca pe o mașină de făcut bani și să-și aducă o contribuție financiară mai substanțială în viitor.

„UE nu este doar un bancomat, o vacă pe care o poți mulge. Ne așteptăm la o contribuție mai substanțială din partea Poloniei pentru viitorul Europei”, a spus vicepreședintele Comisiei Europene, Jyrki Katainen, chiar în ziua în care Polonia aniversează 15 ani de când a intrat în UE.