Premierul britanic le va spune luni deputaților din Camera Comunelor că înțelegerea cu Uniunea Europeană este 95% încheiată.

Theresa May încearcă să-i convingă pe parlamentarii din propriul partid că discuțiile privind divorțul de UE progresează, scrie The Guardian.

Premierul va confirma că a rezolvat diferendul cu Spania privind viitorul Gibraltarului, a realizat un protocol privind baza militară britanică din Cipru și că a fost agreat un mecanism privind rezolvarea viitoarelor dispute cu UE, potrivit unui briefing transmis înaintea discursului din Camera Comunelor.

Theresa May va face declarațiile luni după-amiază, după ce a fost criticată de membri ai Partidului Conservator pe care îl conduce că nu a făcut progrese semnificative, în afară de faptul că s-a arătat dispusă să prelungească perioada de tranziție.

Săptămâna trecută, la Consiliul European de la Bruxelles, May le-a vorbit celorlalți lideri din UE despre intențiile Marii Britanii, dar cea mai spiunoasă problemă - frontiera din Irlanda - încă nu are o rezolvare. UE vrea să evite o frontieră fizică între Irlanda - stat membru al Uniunii Europene - și Irlanda de Nord - parte a Regatului Unit - după ieșirea britanicilor din comunitate.

May intenționează să sublinieze progresul făcut în toate zonele la care s-a ajuns la un consens, printre care și banii pe care Regatul Unit va trebui să îi plătească blocului european - 39 de miliarde de lire, o perioadă de implementare până la sfârșitul lui 2020 și recunoașterea drepturilor cetățenilor europeni care stau în Marea Britanie și viceversa, mai scrie The Guardian.