În dosarul eventualelor donații ilegale către formațiunea de extremă dreapta FPÖ, deschis după declanșarea scandalului Ibiza, procurorii austrieci au extins investigația și la conservatorii din ÖVP și social-democrații din SPÖ.

Scandalul a izbucnit în luna mai după ce două publicații germane, Der Spiegel și Süddeutsche Zeitung, au difuzat o înregistrare video în care Heinz Christian-Strache, liderul FPÖ și vice-cancelar austriac, părea să ofere, în schimbul susținerii politice, contracte în infrastructură unei femei care a pretins că e nepoata unui oligarh rus. Înregistrarea a fost făcută în 2017, în stațiunea Ibiza din Spania.

Înregistrarea a dus la demisia lui Strache și la declanșarea de către cancelarul Sebastian Kurz a alegerilor anticipate. Ulterior, parlamentarii extremei drepte și social-democrații au votat o moțiune de cenzură. Guvernul a picat la o zi după ce partidul lui Kurz a câștigat alegerile europarlamentare din 26 mai.

În înregistrare, Strache și fostul său coleg de partid Johann Gudenus spun că donațiile nu ar trebui să fie plătite direct către FPÖ, ci ar trebui redirecționate prin intermediul unor asociații apropiate partidului. Potrivit Süddeutsche Zeitung, Heinz-Christian Strache s-a referit la câțiva donatori care ar fi dat bani nu doar formațiunii sale, ci și ÖVP și SPÖ: producătorul de arme Gaston Glock, antreprenorul René Benko și compania de jocuri de noroc Novomatic. Ulterior, Strache a explicat că nu au fost făcute alstfel de donații și și-a cerut scuze persoanelor și firmelor pe care le-a menționat. 

Acum, procurorii austricieni verifică asociațiile apropiate Partidului Libertății din Austria (FPÖ), dar și pe cele care au legături cu Partidul Popular Austriac (ÖVP) și cu Partidul Social Democrat din Austria (SPÖ). 

Johann Gudenus – plecat și el între timp din FPÖ - a susținut în înregistrarea făcută la Ibiza că și alte partide recurg la donații ilegale. FPÖ, SPÖ și ÖVP neagă acest lucru. Cu toate acestea, SPÖ a declarat că, în 2017, o filială locală a unei asociații afiliate partidului a primit 3.500 de euro de la Novomatic.

De altfel, procurorii austrieci investighează și firmele Glock, Novomatic și Signa Holding, deținută de René Benko.