La nivel federal, Alternativa pentru Germania (AfD) rămâne la același procent, dar crește în Saxonia și Brandenburg, cu puțin timp înainte de alegerile parlamentare din cele două landuri est-germane.

Cu doar trei săptămâni înainte de alegerile pentru parlamentele regionale din Saxonia și Brandenburg (două landuri din fosta RDG), AfD continuă să crească, potrivit ultimului sondaj realizat de Emnid pentru Bild am Sonntag. Față de precedentul sondaj, Alternativa pentru Germania a mai câștigat un procent și ajunge la 24%, în timp ce CDU rămâne la 22%. Partidul "Stânga" crește și el două puncte și ajunge la 16%, iar SPD - la 12%. Verzii sunt cotați cu 11% și liberalii din FDP - cu 7%, potrivit FAZ.

O cu totul altă situație este în Vestul Germaniei. Același sondaj arată că pe primul loc în opțiunile de vot se situează CDU/CSU cu 27%, Verzii cu 24% și SPD cu 14%. AfD e cotată cu 12%, FDP cu 9% și Stânga - 8%. 

Sondajul a avut loc în perioada 1-7 august. Au fost chestionate 2.388 persoane. 

Estul uitat

"Am pierdut din vedere mentalitatea est-germană și problemele ce derivă din ea”, spune liderul opoziției din Saxonia, Rico Gebhardt (56 de ani). El susține că uitarea a început să se instaleze în 2007, atunci când PDS (Partidul Socialismului Democratic) a fuzionat cu WASG - o coaliție formată din foști membri ai SPD și sindicaliști adunați de Oskar Lafontaine - pentru a forma Partidul "Stânga".

"Am vrut să fim un partid vest-german”, povestește el pentru Süddeutsche Zeitung. La reuniunile de partid nu s-a mai vorbit de schimbări structurale în noile landuri, de inegalitățile în ceea ce privește salariile și pensiile. S-a discutat, în schimb, despre războiul din Irak, relația formațiunii cu UE și cu NATO. Partidul părea că ignoră problemele din landurile est-germane: "Aceasta a fost o greșeală". 

La 30 de ani de la reunificare, de această greșeală profită AfD. Populiștii de dreapta cu accente extremiste ar putea câștiga alegerile în cele două landuri, partidul mizând pe "furia" Estului uitat. "Estul se ridică" e sloganul folosit de AfD în Brandenburg și Saxonia. Ce sare în ochi e faptul că politicienii AfD provin în marea lor majoritate din Vest.

"În '89, ne-am dorit democrație, frontiere deschise, libertăți - AfD dorește exact opusul", remarcă Petra Köpping, membră a Parlamentului din Saxonia din partea SPD.