Alegeri anticipate vor avea loc în Italia cel târziu "la începutul lui 2019", a declarat Carlo Cottarelli, desemnat de președintele italian, Sergio Mattarella, să formeze un guvern de tranziție.

”Mă voi prezenta în fața Parlamentului cu un program care, dacă voi obține votul de încredere, va include și votul pentru bugetul lui 2019. Apoi, Parlamentul va fi dizolvat, prin alegeri ce vor avea lor la începutul lui 2019", însă, fără un vot de încredere, alegeri vor fi organizate "după lună august", a declarat Cottarelli pentru presă, în urma întrevederii sale cu Mattarella, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Președintele Italiei l-a mandatat oficial luni pe Carlo Cottarelli, fost înalt responsabil al Fondului Monetar Internațional, cu formarea unui nou guvern tehnocrat, după o încercare nereușită a partidelor Mișcarea 5 Stele (M5S) și Liga de a crea o coaliție guvernamentală.

Va fi foarte dificil pentru Cottarelli să obțină încrederea Parlamentului, unde singura forță care și-a anunțat susținerea pentru acest guvern este Partidul Democrat (PD, de centru-stânga).

"Dacă nu voi obține votul de încredere, Guvernul va demisiona imediat și misiunea lui principală va fi să gestioneze problemele curente și să ghideze țara spre alegeri după luna august", probabil în septembrie sau în octombrie, a precizat Cottarelli.

Premierul desemnat al Italiei, Giuseppe Conte, a renunțat duminică la funcție și la eforturile de a forma un guvern după ce președintele a refuzat alegerea sa pentru funcția de ministru al Economiei, euroscepticul în vârstă de 81 de ani Paolo Savona.