Atât premierul israelian, cât și principalul său contracandidat, Benny Gantz, au revendicat marți seara victoria în alegerile din Israel, dar rezultatele parțiale publicate miercuri arată că Benjamin Netanyahu se îndreaptă spre un al cincilea mandat.

UPDATE

12:00 Benny Gantz a transmis miercuri un mesaj optimist, în prima sa reacție după alegerile generale din Israel, în ciuda poziției puternice obținute de premier, relatează DPA, preluată de Agerpres. El a scris pe Twitter că, deși "la orizont se întrevede un cer întunecat, nu e nimic final, deoarece ar putea apărea mișcări electorale și s-ar putea să dezvoltăm mișcări politice de un fel sau altul".

8:04 Premierul Benjamin Netanyahu a câștigat alegerile generale, anunță miercuri dimineața principalele trei posturi de televiziune din Israel, după numărarea a 97% din voturi. 

+++

După numărarea la 95% din voturi, partidul lui Netanyahu, Likud, și coaliția de centru-stânga Albastru&Alb, condusă de Benjamin Gantz, au câte 35 de mandate fiecare, potrivit site-ului Knesset și postului israelian Channel 12, relatează Reuters. Deși niciun partid nu va obține majoritatea parlamentară, rezultatele parțiale îl pun pe premier într-o poziție favorabilă în vederea formării unei coaliții guvermanentale cu formațiunile de dreapta. 

Dacă va câștiga, Banjamin Netanyahu (69 de ani) va deveni premierul cu cele mai multe mandate din istoria de 71 de ani a Statului Israel.

Netanyahu a declarat că a început deja discuțiile în vederea formării unei coaliții.

Aflat la putere din 2009, Netanyahu a luptat pentru supraviețuirea sa politică într-o cursă electorală strânsă, văzută în Israel ca un test pentru premierul confruntat cu acuzații de corupție, fiind acuzat în trei dosare.